В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка покликана диференціювати оплату праці залежно від кваліфікації та умов праці, значимості галузі та деяких інших чинників, що відбивають якісну сторону праці працівників.

Тарифна система, що лежить в основі організації оплати праці працівників, включає такі елементи: а) тарифні сітки, б) тарифні ставки, в) схеми посадових окладів, г) тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Тарифна ставка визначає розмір оплати праці за одиницю часу (годину, день, місяць) або одиницю виготовленої продукції. Тарифні ставки диференціюються за своїми розмірами в залежності від величини тарифного (кваліфікаційного) розряду, умов праці та систем заробітної плати.

Тарифна сітка являє собою шкалу, яка визначає співвідношення в оплаті праці при виконанні робіт різної ква-ліфікації. При підвищенні складності роботи і рівня кваліфікації працівника підвищується і тарифна ставка.

Тарифна сітка складається з певного числа розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів, що встановлюють співвідношення тарифної ставки даного розряду до тарифної ставки першого розряду, що є нижчим межею встановлення заробітної плати. Тарифний коефіцієнт показує, у скільки разів тарифна ставка даного розряду більше тарифної ставки першого розряду. Згідно ч. З ст.96 КЗпП України формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, і міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів ).

Віднесення виконуваних робіт до певних тарифних розрядів і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам провадиться власником або уповноваженим ним органом згідно тарифно-кваліфікаційного довідника за погодженням з профспілковим або іншим, уповноваженим на представництво трудовим колективом, органом.

Кваліфікаційні розряди підвищуються насамперед рабо-чим, успішно виконують встановлені норми праці і сумлінно ставляться до своїх трудових обов'язків. Право на підвищення розряду мають робітники, які успішно виконують роботи більш високого розряду не менше трьох місяців і склали кваліфікаційний іспит. За грубе порушення технологічної дисципліни та інші серйозні порушення, що спричинили погіршення якості продукції, робітникові може бути знижена кваліфікація на один розряд. Поновлення розряду провадиться в загальному порядку, але не раніше ніж через три місяці після його зниження.

Схеми посадових окладів застосовуються для оплати праці керівних, інженерно-технічних працівників і службовців. Схема посадових окладів - це перелік усіх посад, які існують у тій чи іншій галузі господарювання з визначенням місячного посадового окладу. Посадові оклади встановлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посади і кваліфікацією працівника. За результатами атестації власник або уповноважений ним орган має право змінювати посадові оклади службовцям у межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і максимальних окладів на відповідній посаді.

Тарифно-кваліфікаційний довідник - це перелік професій і видів робіт, які застосовуються в державі, та їх кваліфікаційні характеристики. Тарифно-кваліфікаційні ха-рактеристики (довідники) розробляються Міністерством праці та соціальної політики України.

Кваліфікаційна характеристика відображає наступні на-правління: що повинен знати; що повинен вміти; завдання та обов'язки працівника, що займає відповідну посаду; кваліфікаційні вимоги (освіта, стаж роботи і т. д.).

В даний час в Україні затверджено: Державний класифікатор професій ДК 00395; Державний класифікатор видів економічної діяльності ДК 00996; Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 1, розділ 1 (професією керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців, які є загальними для всіх видів економічної діяльності . Затверджено наказом Міністра праці та соціальної політики України від 16.02.1998 р. № 24. (Видавництво Центру продуктивності. Краматорськ. - 1998 р.).


Получите за 15 минут консультацию юриста!