В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Під системою заробітної плати слід розуміти певний спосіб встановлення співвідношень між витраченим працівниками працею, вимірюваним згідно з визначеними показниками, і розмірами нараховується їм заробітної плати. Залежно від того, чим вимірюється міра витраченої праці - тривалістю відпрацьованого часу, кількістю виробленої продукції або виконаних робіт - системи заробітної плати поділяються на погодинну і відрядну. Згідно ст. 97 КЗпП України оплата праці працівників здійснюється за погодинною, сдели-ної або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт.

При погодинній системі заробітної плати праця працівника оплачується за твердими місячним, денним, або годинних тарифних ставок у відповідності з часом, фактично відпрацьованим кожним працівником, і розрядом виконуваної роботи, а праця керівних працівників - за місячними посадовими окладами.

При відрядній системі заробітної плати оплата праці працівників здійснюється за відрядними розцінками відповідно до їх фактичної виробленням або обсягом виконуваних робіт. Ця система встановлює пряму залежність заробітної плати від результатів їхньої праці. Для правильного та ефективного застосування відрядної системи заробітної плати необхідно враховувати наступні умови: а) наявність кількісних показників виробітку або роботи, правильно відображають затрати праці працівника; 6) можливість для встановлення норм виробітку та обліку їх виконання; в) наявність умов для точного обліку фактично вироблених працівником виробів або здійснених робіт; г) наявність виробничих умов для збільшення працівником виробітку продукції або виконаних робіт проти встановлених норм і завдань.

Застосування відрядної системи заробітної плати не повинно призводити до погіршення якості продукції, порушення техноло-гічних режимів і вимог техніки безпеки, а також до перевитрат сировини, матеріалів і електроенергії.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі, з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, ор-ганізації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний погодити ці питання з профспілковим органом, перед-ставлять інтереси більшості працівників, а у разі його від-сутності - з іншим, уповноваженим на представництво трудовим колективом, органом.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються власником або уповноваженим ним органом з урахуванням вимог, передбачених чинним законодавством України. Власник або уповноважений ним орган, або фізична особа не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами.


Получите за 15 минут консультацию юриста!