В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Обмежена матеріальна відповідальність, тобто відповідальність у межах середнього місячного заробітку працівника настає у всіх випадках, якщо немає підстав притягнути працівника до повної матеріальної відповідальності, а також у випадках, передбачених ст. 133 КЗпП України. Законодавством не визначено вичерпний перелік випадків, коли працівник притягується до обмеженої матеріальної відповідальності.

Деякі випадки обмеженої матеріальної відповідальності працівників передбачені в п. 1 ст. 133 КЗпП, відповідно до якого працівники несуть обмежену матеріальну відповідальність у розмірі заподіяної з їх вини шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку за псування або знищення через недбалість матеріалів, напівфабрикатів, виробів (продукції), в тому числі при їх виготовленні, а також за псування або знищення через недбалість інструментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу та інших предметів, виданих підприємством працівникові в користування.

Слід зазначити, що обмежена матеріальна відповідальність у випадках, передбачених п. 1 ст. 133 КЗпП України, настає лише в тих випадках, коли збиток завдається працівником з необережності. Якщо працівник навмисне заподіює шкоду, то він несе повну матеріальну відповідальність згідно з п. 5 ст. 134 КЗпП України. Тому в кожній конкретній ситуації при залученні працівника до матеріальної відповідальності необхідно з'ясувати як предмет посягання, так і форму провини працівника - умисел або необережність.

Відповідно до п. 2 ст. 133 КЗпП України керівники підпри-ємств, установ, організацій та їх заступники, а також ру-ники будь-яких структурних підрозділів на підприємствах, в установах, організаціях та їх заступники несуть матеріальну відповідальність у розмірі заподіяної з їх вини шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку, якщо шкоду підприємству, організації, установі заподіяно зайвими грошовими виплатами, неправильною постановкою обліку і зберігання матеріальних чи грошових цінностей, невжиттям необхідних заходів до запобігання простоїв, випуску недоброякісної продукції, розкрадань, знищення і псування матеріальних чи грошових цінностей.

Якщо посадова особа допустило кілька випадків заподіяння шкоди із зазначених вище підстав або по одному з них, суд має право стягнути у відшкодування збитку за кожен такий випадок грошові суми в межах середнього місячного заробітку винної особи.

Обмежена матеріальна відповідальність за п. 2 ст. 133 КЗпП України настає за шкоду, заподіяну зайвими грошовими виплатами, незалежно від того, які види виплат вироблені і за які порушення. Наприклад, штраф, сплачений за простій вагона, відноситься до зайвих грошових виплат.


Получите за 15 минут консультацию юриста!