В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У ст. 146 КЗпП зазначено, що за особливі трудові заслуги працівники представляються до нагородження орденами, медалями, почесними грамотами, нагрудними знаками і до присвоєння почесних звань і звання кращого працівника за даною професією.

До державних нагород за трудові заслуги відносяться ука-занние в ст. З Закону «Про державні нагороди України» від 16.03.2000 р. звання Герой України, орден, почесні звання, Дер-дарчий премія України, президентська відзнака. Звання Герой України присвоюється громадянам України за видатне трудове досягнення (ст.6). Серед орденів, якими громадяни можуть нагороджуватися за трудові відзнаки, значаться: орден князя Ярослава Мудрого I, II, III, IV, V ступеня; орден «За заслуги» I, І, III ступеня; орден княгині Ольги I, II, III ступеня ( ст. 7). У ст. 10 вказані 30 почесних звань (3 народних і 27 заслужених за відповідними професіями). Державними преміями України є Національна премія України імені Тараса Шевченка, Державна премія України в галузі науки і техніки, Державна премія України в галузі архітектури (ст. 11).

До нагород виконавчої влади слід віднести Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, положення про яку ут-верждено постановою Кабміну від 05.01.1998 р. № 17. Почесна грамота Кабміну є заохоченням за заслуги у сприянні реалізації соціальної та економічної політики держави, проведенню ефективної діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, розвитку місцевого самоврядування, здійсненню заходів щодо забезпечення законності, прав і свобод громадян, зміцнення оборони держави, державної безпеки, реалізації зовнішньої політики України. Нею нагороджуються, як правило, державні службовці та інші громадяни України, які відомі завдяки особистому внеску у здійснення політики держави в зазначених сферах.

Порядок застосування відомчих заохочень встановлений в Примірне положення про відомчі заохочувальні відзнаки, затвердженому Указом Президента України від 13.02.1997 р. Положення про кожного відміну затверджується міністерством чи іншим центральним органом виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками, і вона повинна містити визначення заслуг заохочувані осіб . Самі відомчі відзнаки не повинні відтворювати державні нагороди України і президентські відзнаки, а можуть мати вигляд нагрудних знаків, грамот, вітальних листів. Нагородження відомчими заохочувальними відзнаками проводиться міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, про що видається наказ відповідного міністра, а нагорода вручається їм особисто.

Так, серед спеціальних нормативних актів, якими встановлені відомчі заохочення, можна назвати Положення про нагрудний знак «Почесний митник України», затверджене наказом Державної митної служби України 24.09.1997 р., Положення про порядок присвоєння звань «Майстер-кухар» і «Майстер - кондитер »працівникам підприємств громадського харчування, затверджене наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27.05.1997 р. та інші. Присвоєння почесних звань «Заслужений лікар ветеринарної медицини України» або «Заслужений працівник ветеринарної медицини України» передбачено Законом України «Про ветеринарну медицину» від 05.12.1996 р.; звань кращого працівника за професією в Положенні про дисципліну працівників залізничного транспорту від 26.01.1993 г .; нагородження нагрудним знаком «Почесна відзнака Міністерства зв'язку України» в Статуті про дисципліну працівників зв'язку від 30.07.1996 р. і т. д.


Получите за 15 минут консультацию юриста!