В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють:

трудові колективи через обраних ними уповноважених;

професійні спілки, їх об'єднання - в особі своїх виборних органів і представників.

Типове положення про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці затверджено наказом № 135 Держкомітету України з нагляду за охороною праці від 28 грудня 1993 р.1

Уповноважені трудових колективів з охорони праці обираються на загальних зборах (конференціях) підприємства або цеху, зміни, дільниці, бригади, ланки відкритим голосуванням з числа ініціативних працівників.

На підприємстві за участю представників власника, трудового колективу та профспілки на основі Типового положення розробляється Положення про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці, яке затверджується со-Бран (конференцією) трудового колективу підприємства.

Уповноважені з питань охорони праці мають право біс-препятственно перевіряти стан безпеки і гігієни праці на об'єктах підприємства чи виробничого підрозділу, вносити пропозиції щодо виявлених порушень актів про охорону праці, здійснювати контроль за реалізацією цих пропозицій.

Уповноважений з охорони праці може бути відкликаний до закінчення терміну дії своїх повноважень у разі незадовільного їх виконання тільки за рішенням загальних зборів (конференції) трудового колективу.

На час залучення до перевірок стану безпеки і умов праці уповноважений звільняється від основної роботи на передбачений колективним договором строк із збереженням за ним середнього заробітку.

Професійні спілки здійснюють контроль за дотриманням власниками законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належного виробничого побуту для працівників та забезпеченням їх засобами колективного та індивідуального захисту.

Профспілки мають право безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві, виконання відповід-програм (угод), вносити власникам, державним органам управління подання з питань охорони праці та одержувати від них аргументовану відповідь.

Відповідно до ст. 44 Закону України «Про охорону праці» за порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, створення перешкод для діяльності осіб органів дер-жавного нагляду та представників профспілок винні праців-ники притягуються до дисциплінарної, адміністративної, ма-териальной або кримінальної відповідальності відповідно з зако-нодательством.

У разі сплати штрафів за порушення законодавства про охорону праці підприємство може в регресних порядку залучати до матеріальної відповідальності осіб, винних у заподіянні йому шкоди.

Глава 11. Трудові спори


Получите за 15 минут консультацию юриста!