В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Предметом колективного трудового спору є законні інтереси і права об'єднаних в трудові колективи працівників, навіть коли спорящей стороною є профспілка, оскільки він здійснює в конкретному колективному суперечці свою захисну функцію щодо соціального захисту членів своєї профспілки - працівників, включаючи при цьому і весь даний трудовий колектив. Наприклад, при розбіжностях про зміну норм праці, відрядних розцінок оплати праці, встановленні систем заробітної плати, надбавок і доплат, режиму робочого часу, з питань поліпшення охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії і т. д.

Предметом колективного спору можуть бути права і законні інтереси кількох трудових колективів чи працівників всієї галузі, всієї держави.

Центральні органи державної влади України вживають заходів до запобігання колективних трудових спорів. Так, «Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України, Всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та Всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2004-2005 роки» від 19.04.2004 р. визначило узгоджені позиції сторін цієї угоди щодо основних принципів проведення соціально-економічної політики в майбутній період і їх спільні дії щодо його реалізації. Воно передбачив низку заходів у сфері сприяння розвитку вітчизняні-венного виробництва та забезпечення продуктивної зайнятості населення (розділ І), у сфері оплати праці (розділ II), умов праці та відпочинку (розділ III), в галузі соціального захисту та задоволення духовних потреб (розділ IV).

Генеральна угода є актом соціального парт-нерства, що встановлює загальні принципи проведення узгодженої соціально-економічної політики в країні на 2004-2005 роки, показує, з яких питань при колективних переговорах про прийняття такої угоди і при його виконанні можливі колективні трудові спори. У загальних положеннях генерального угоди передбачено, що сторони визнають угоду як чинний акт соціального партнерства, яким регулюються основні принципи і норми реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин. Він спрямований на співробітництво сторін, досягнення злагоди в суспільстві.


Получите за 15 минут консультацию юриста!