В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Трудовий арбітраж - орган, що складається з залучених сторонами фахівців, експертів та інших осіб і приймає рішення по суті трудового спору (конфлікту). Завдання, функції та порядок формування і діяльності трудового арбітражу визначаються Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», а також Положенням про трудовий арбітраж від 4 травня 1999 р. № 37, затвердженим наказом Національної служби посередництва і примирення.

Наказом № 92 від 28.02.2002 р. Національної служби посеред-ництва і примирення затверджено Регламент роботи трудового арбітражу по розгляду і вирішенню колективного трудового спору (конфлікту).

Трудовий арбітраж здійснює свою діяльність на основі принципів: законності, незалежності, рівноправності сторін колективні трудового спору (конфлікту), змагальності сторін Н свободи в наданні ними доказів, арбитрирования, гласності та відкритого розгляду справи (за винятком випадків, коли це суперечить інтересам охорони державної таємниці або коли є обгрунтовані заперечення однієї зі сторін), обов'язковості виконання рішення трудового арбітражу, якщо сторони колективного трудового спору (конфлікту) попередньо про це домовилися.

Трудовий арбітраж утворюється з ініціативи однієї із сторін або незалежного посередника у триденний строк у разі: неприйняття примирною комісією погодженого рішення про вирішення колективного трудового спору (конфлікту) з питань встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; а також укладення або зміни колективного договору, угоди; а також виникнення колективного трудового спору (конфлікту) з питань виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; невиконання вимог законодавства про працю.

Кількісний та персональний склади трудового арбітражу визначаються за згодою сторін. Голова трудового арбітражу обирається з числа його членів.

До складу трудового арбітражу також можуть входити народні депутати України, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інші особи.

Організаційне та матеріально-технічне забезпечення роботи трудового арбітражу здійснюється за домовленістю сторін, а якщо сторони не досягли згоди - в рівних частках. Колективний трудовий спір (конфлікт) розглядається трудовим арбітражем з обов'язковою участю представників сторін, а в разі необхідності - представників інших зацікавлених органів та організацій.

Трудовий арбітраж повинен прийняти рішення у десятиденний строк з дня його утворення. За рішенням більшості членів трудового арбітражу цей строк може бути продовжений до двадцяти днів.

Рішення трудового арбітражу приймається більшістю голосів його членів, оформляється протоколом і підписується усіма його членами.

Члени трудового арбітражу не мають права розголошувати відомості, що є державною таємницею чи іншої, захищеної законом, таємницею.

Рішення трудового арбітражу про вирішення колективного трудового спору (конфлікту) є обов'язковим для виконання, якщо сторони про це попередньо домовилися. Трудовий арбітраж може винести рішення про відмову в розгляді колективного трудового спору (конфлікту), якщо: буде встановлено, що розбіжності не є предметом колективного трудового спору (конфлікту); була порушена послідовність примирних процедур; сторони колективного трудового спору (конфлікту) досягли згоди про врегулювання розбіжностей і вирішення колективного трудового спору (конфлікту).


Получите за 15 минут консультацию юриста!