В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Основні права та обов'язки профспілок, їх об'єднань пе-речіслени в ст. ст. 19-35 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». До них відносяться права:

- Представляти інтереси своїх членів, а в питаннях колективних інтересів працівників - незалежно від їх членства в профспілках - у взаємовідносинах з роботодавцями, органами державної влади та органами місцевого самоврядування та іншими об'єднаннями громадян;

- Вести переговори і укладати колективні договори і Угоді;

- Вносити пропозиції суб'єктам права законодавчої іні-ціативи і відповідним органам державної влади про прийняття або внесення змін до законів та інші нормативно-правові акти, що стосуються соціально-трудової сфери;

- Здійснювати громадський контроль за дотриманням законо-давства про працю та про охорону праці, за виплатою заробітної плати, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захистом;

- Проводити незалежну експертизу умов праці, а також об'єктів виробничого призначення, що проектуються, будуються чи експлуатуються, на відповідність їх нормативно-правовим актам з питань охорони праці;

- Брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві та давати свої висновки по них.

Для здійснення цих функцій профспілки, їх об'єднання можуть створювати служби правової допомоги та відповідні інспекції, комісії, затверджувати положення про них. Уповноважені представники профспілок мають право вносити роботодавцям подання, обов'язкові для розгляду роботодавцями, та одержувати від них аргументовані відповіді.

Ліквідація, реорганізація підприємств, зміна форм власності або часткове призупинення виробництва, які тягнуть скорочення чисельності або штату працівників, погіршення умов праці, можуть здійснюватися тільки після завчасного надання профспілкам інформації з цього питання, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, про кількість і категорії працівників, яких це може

стосуватися, про строки проведення звільнення. Роботодавець не пізніше трьох місяців з часу прийняття рішення проводить консультації з профспілками про заходи щодо попередження звільнення або зведення їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-якого звільнення.

Профспілки мають право вносити пропозиції відповідним органам про перенесення строків або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов'язаних з вивільненням працівників.

Профспілки, їх об'єднання мають право брати участь і проводити відповідні консультації з питань залучення і використання в Україні іноземної робочої сили.

Профспілкові органи, відповідно до ст. 45 КЗпП України та ст. 33 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», мають право вимагати розірвання трудового договору (контракту) з керівником підприємства, установи або організації, якщо він порушує справжній закон, законодавство про працю, про колективні договори і угоди.


Получите за 15 минут консультацию юриста!