В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Положення профспілок як суб'єктів трудового права дуже специфічне. Вони не є стороною у трудових правовідносинах, але вони є суб'єктами інших правових відносин, які складаються, наприклад, в процесі укладення колективного договору. Ці відносини існують паралельно з трудовими.

Проте слід мати на увазі, що не всі сторони діяльності профспілок підлягають правовому регулюванню. Внутріспілкову відносини, що виникають у зв'язку з прийомом членів профспілок, сплатою профспілкових внесків, проведенням профспілкових зборів і т. д., трудовим правом не регулюються. Держава не втручається у внутріспілкову діяльність профспілки, вона регулюється статутними нормами. А відносини з роботодавцями щодо встановлення умов праці, представництва та захисту інтересів працівників регулюються законодавством, тобто є правовими. Основою їх трудової правосуб'єктності є їх право на представництво від імені работніков.1 Найбільшою кількістю прав наділені виборні профспілкові органи на підприємствах, в установах, організаціях, тобто низові первинні органи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!