В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Виробнича бригада наділена певними правами, а тому є суб'єктом трудового права. Так, згідно зі ст. 252е Формування колективу бригади »зарахування в бригаду нових працівників провадиться за згодою колективу бригади. Не допускається відмова бригади в зарахуванні працівників, направлених у бригаду в порядку працевлаштування відповідно до законодавства (молодих спеціалістів, випускників навчальних закладів системи професійно-технічної освіти, осіб, звільнених від покарання або примусового лікування, та інших).

Колектив бригади має право вимагати від власника або уповноважений ним органу виведення із складу бригади працівників у разі скорочення чисельності бригади, невідповідності працівника виконуваній роботі та в інших випадках, передбачених ст. ст. 40, 41 КЗпП.

Власник або уповноважений ним орган, відповідно до законодавства, переводить таких працівників, за їх згодою, на іншу роботу або звільняє у встановленому порядку. Однак звільнення провадиться з посиланням на відповідний пункт і статтю КЗпП, а не на рішення зборів колективу бригади про виведення працівника зі складу бригади. Колектив бригади може лише вимагати звільнення, а не звільняти працівника, бо працівник перебуває у трудових правовідносинах з підприємством, а не з бригадою. Якщо рішення бригади про виведення працівника зі складу бригади не грунтується на законі, власник або уповноважений ним орган має право це рішення не виконувати.

Бригадири обираються на зборах колективів бригад (таємним або відкритим голосуванням) і затверджуються керівником підрозділу, до складу якого входять ці бригади.

Відповідно до п. 30 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року (з наступними доповненнями та змінами) «Про практику розгляду судами трудових спорів» при розгляді справ про поновлення на роботі, пов'язаних з виведенням працівника зі складу виробничої бригади, судам слід мати на увазі, що в силу ст. 252е КЗпП України колектив бригади вправі вимагати від власника або уповноваженого ним органу виведення із складу бригади працівника у разі скорочення чисельності бригади, невідповідності працівника виконуваній роботі та в інших випадках, передбачених ст. ст.40 і 41 КЗпП. Задовольняючи вимоги бригади, власник або уповноважений ним орган може перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу з урахуванням спеціальності (кваліфікації), а якщо такої роботи немає - на іншу роботу. При відсутності роботи або відмову від запропонованої роботи трудовий договір може бути розірваний з підстав, передбачених у ст. ст. 40 і 41 КЗпП.


Получите за 15 минут консультацию юриста!