В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Відносини між роботодавцем і трудовими колективами, як справедливо зауважив В. І. Прокопенко, будучи правовими відносинами, не є трудовими, оскільки за своїм змістом ці відносини регулюють організацію і умови труда.2 І основною формою реалізації повноважень трудового колективу є загальні збори трудового колективу або конференція представників трудового колективу.

Збори означає збір всіх працюючих, принаймні, більшості, а конференція являє собою збір представників трудового колективу. Трудовий колектив сам визначає норми представництва (наприклад, вони можуть бути такими: один делегат - від 3 працюючих, від 15, від 25 і т. д.).

Конференція не має особливої своєї компетенцією, відмінною від зборів.

Конференція трудовщх колективів проводиться на підприємствах, в установах, організаціях, де скликання зборів утруднене з причин багатозмінність або територіальної роз'єднаності цехів, відділів, дільниць та інших структурних підрозділів.

Згідно роз'яснювальної практиці профспілкових органів проведення конференції замість загальних зборів допустимо і в інших випадках, коли проведення загальних зборів, наприклад, через виїзд в часті відрядження значної частини працюючих, утруднено.

Збори (конференції) трудових колективів скликаються со-вместно профспілковими комітетами, або іншими уповноваженими органами трудового колективу, і роботодавцем.

Збори (конференції) трудових колективів підприємства, установи, організації проводяться в міру необхідності, але не рідше 2 разів на рік.

Збори вважаються правомочними, якщо в ньому бере участь більше половини загального числа членів колективу, а конференція не менше 2/3 делегатів.

Рішення загальних зборів конференції трудового колективу приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів членів колективу присутніх на зборах (конференції). При проведенні зборів трудового колективу по цехах та інших підрозділах підприємства, установи, організації, рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів трудового колективу, присутніх на зборах. Рішення доводиться до відома всіх членів колективу.

Рішення зборів, конференції трудового колективу, прийняті відповідно до його повноважень та чинним законодавством, обов'язкові для членів колективу та роботодавців.

Роль загальних зборів (конференцій) трудових колективів віз-розтане. Так відповідно до ст. 39 Закону України «Про вищу освіту» загальні збори (конференція) вищого навчального за-ведення обирає і рекомендує власнику (власникам) або уповноваженому ним органу кандидатури претендентів на посаду ректора. У такому ж порядку обираються керівники вищих навчальних закладів I або II рівня акредитації.

Органи громадського самоврядування, тобто зборів (кон-ференції) мають право проявляти ініціативу і в питаннях освоєння-бождения ректорів з должності.1


Получите за 15 минут консультацию юриста!