В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Оцінка персоналу в українських компаніях очима співробітниківУвазі читачів пропонується перше опитування з серії досліджень порталу rabota. ua та Видавництвом HRD. За результатами інтернет-опитування, майже в половині українських компаній проводиться оцінка персоналу - це відзначили 44% респондентів. Значна кількість компаній, представники яких взяли участь в опитуванні, до подібної практики не вдається (38%). А 18% опитаних нічого не чули про таку практику у себе на роботі.

У компаніях, де така практика присутня, оцінка проходить за участю керівників, які оцінюють персонал неформально, можна сказати, «для себе» (49%). У 40% випадків проводяться особисті співбесіди або тестування, в третині випадків (29%) використовуються спеціальні анкети, а в 9% - ассессмент-центри. У невеликій кількості компаній використовують детектори брехні (2%).

Оцінкою персоналу в переважній більшості випадків займаються керівники (67%), в 28% випадків це входить в обов'язки HR-менеджерів, а деякі компанії (4%) залучають зовнішніх консультантів.

У половині випадків (51%) при оцінці персоналу увага звертається як на професійні, так і на особистісні якості, а в 44% випадків оцінюються тільки професійні якості, і лише в 2% компаній оцінюють в першу чергу особистісні якості персоналу.

На питання про те, як часто проводиться оцінка співробітників, третина опитаних (32%) відповіла, що раз на рік, чверть респондентів (25%) стикається з подібною практикою кілька разів на рік. У 11% випадків оцінка проходить приблизно раз на три місяці, в 20% випадків - частіше. 6% опитаних працівників повідомляють про те, що оцінка персоналу у них в компанії відбувається рідше ніж раз на рік, а 7% не змогли відповісти.

Більшість опитаних (43%) знаходить оцінку персоналу в їх компанії справедливої ??і об'єктивної, 37%-нею незадоволені, 20% вагаються з відповіддю.

При цьому, за даними порталу rabota. ua, у більшості випадків (39%) респонденти вказують, що розмір зарплати співробітників їх компанії залежить від результатів оцінки. У 24% випадків оцінка персоналу впливає лише на ставлення керівництва до підлеглих, в 13% - на кар'єрне зростання, а в 9% - результати можуть позначитися на перспективі навчання співробітника за рахунок компанії. Цікаво, що значний відсоток респондентів вважає оцінку персоналу в їх компанії марною, вона, на їхню думку, ні на що не впливає.

Враховуючи все вищевикладене, стає ясно, що українці в цілому схвалюють практику оцінки персоналу в їхніх компаніях - 46% абсолютно впевнені, що така практика корисна, 38% вважають, що вона корисна, але потрібно трохи підкоригувати самі методи.

У той же час 10% респондентів не вважають необхідною аналогічну практику, а 6% українців не змогли відповісти.


Получите за 15 минут консультацию юриста!