В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Договори процентних позик між юридичними особами - явище досить поширене. Багато фірм вибирають саме такий спосіб залучення коштів, так як звернення в банківські організації часто виявляється менш вигідним. Це пояснюється тим, що компанії-партнери охоче надають позики один одному на привабливих умовах.

Про особливості такого типу угод можна дізнатися з цієї статті.

Договори процентних позик між юридичними особами: особливості

В юридичній практиці досить розповсюдженим є договір процентної позики. Його можуть укладати між собою всі - і громадяни, і юридичні особи. Сторони угоди передають один одному грошові кошти на заздалегідь обумовлений термін і виплачують борг разом з нарахованими відсотками. Взагалі, договір позики вважається процентним за замовчуванням, навіть якщо ця умова не прописана в самому документі. Якщо в документі нічого не сказано про порядок нарахування і сплати відсотків, плата за користування позиковими коштами буде розраховуватися, виходячи з поточної ставки рефінансування. При відсутності в документі порядку сплати відсотків, їх виплати будуть здійснюватися щомісяця з дня повернення повної суми позики. При укладанні договору безпроцентної позики між юридичними особами допускається тільки письмова форма. У разі недотримання цього правила угода буде вважатися недійсною, крім того, сторони втратять можливості залучати свідків для вирішення спору. Саме тому так важливо дотримуватися всіх правил складання договору і прописувати істотні умови угоди. Особливо це стосується юридичних осіб, так як договори позики між ними в більшості випадків укладаються на великі суми.

Юридичні особи можуть укладати між собою договори на будь-яку суму. Ніяких законодавчих обмежень в цьому плані немає. Однак потрібно враховувати наступне: чим більше сума за договором процентної позики, тим більше позикодавцеві доведеться платити податок на прибуток.

РОЗРАХУНОК ВІДСОТКІВ: Договори процентних позик між юридичними особами

Порядок обчислення відсотків за користування позикою зазвичай прописують в самій угоді. Якщо в договорі про розміри відсотків нічого не говориться, для їх розрахунку буде застосовуватися ставка рефінансування, встановлена на день сплати відсотків. Сплата відсотків може здійснюватися: в грошовій формі (в угоді можна позначити валюту, в якій буде здійснюватися розрахунок розміру відсотків); в натуральній формі. Щоб вирахувати відсотки за договором позики в грошовому вираженні, потрібно застосовувати такі показники: розмір позики (або суму неповернутої позики); річна процентна ставка; кількість днів, на які надано позику. В якості базової величини, як правило, беруть кількість днів у році (365 або 366) або в місяці (28, 29, 30 або 31). У договорах позики сторони часто прописують фіксовану кількість днів в році, що дорівнює 360, і в місяці - 30. Розмір відсотків = сума позики * кількість днів позики * процентна ставка, зазначена в договорі (або ставка Нацбанку) / кількість днів в році / 100.

Протягом терміну дії угоди розмір процентної ставки може змінитися (наприклад, якщо змінюється ставка рефінансування). Дану ситуацію потрібно обов'язково зазначити в тексті документа. Якщо цього не зробити, відсоток залишиться фіксованим протягом усього періоду дії договору, а виплата суми за користування позикою здійснюватиметься в одному і тому ж розмірі.

Скласти правильний договір позики можна на ПростоДок.


Получите за 15 минут консультацию юриста!