В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Компанія Apple і книговидавці знайшли спосіб врегулювати звинувачення властей Євросоюзу в ціновій змові. Щоб вирішити проблему, вони запропонували дозволити рітейлерам, подібним Amazon, продавати електронні книги зі знижками.

"Протягом двох років видавництва погодилися не обмежувати права рітейлерів на визначення, зміну або зниження ринкових цін на електронні книги, а також на пропозицію знижок або промо-акцій", - наводить Reuters заяву представників Єврокомісії.

Також компанії запропонували призупинити на п'ять років дію контрактів, що забороняють видавцям укладати з ритейлерами договори на продаж електронних книг за нижчими цінами, ніж пропоновані Apple.


Нагадаємо, антимонопольні регулятори Євросоюзу почали розслідування проти Apple і п'яти книговидавництв в грудні минулого року. Регулятори намагалися з'ясувати, чи справді Apple і найбільші в США видавничі будинки Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin і Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (володіє Macmillan) домовилися з метою утримання високих цін на електронні книги у країнах ЄС. Компанії підозрювалися у перешкоджанні вільної конкуренції на ринку та порушенні прав споживачів.

З пропозицією про врегулювання спору виступили Apple і чотири видавництва - винятком стало видавництво Penguin.

Тепер сторони повинні протягом місяця висловити думку щодо запропонованих компаніями умов. При позитивній реакції на пропозицію європейські регулятори припинять розслідування без накладання санкцій.

Нагадаємо, що в квітні поточного року видавництва Harper Collins, Simon & Schuster і Hachette врегулювали претензії влади США на схожих умовах. Видавничі будинки також погодилися виплатити компенсації покупцям електронних книг в онлайн-магазині Apple iBookstore в США. Представники Apple, а також видавництва Macmillan і Penguin заперечують факт змови на ринку США.


Получите за 15 минут консультацию юриста!