В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

25 травня в посольстві Литви пройшов перший «Україно-балтійський форум лідерства». На заході обговорювали питання євроінтеграції України, а також політичні, культурні та торгово-економічні відносини з Балтійськими країнами.

У форумі взяли участь понад 100 представників громадсько активної молоді України, також представники Литви з державних і приватних структур. Генеральним інформаційним партнером форуму виступив портал Ліга.net, а правовим інформаційним партнером - ЮРЛІГА.

Серед доповідачів форуму були: посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтекунас; директор департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов; начальник відділу України і Молдови МЗС Литви Аста Андріяускене, журналіст і експерт з питань міжнародної політики Ігор Слісаренко; член ради директорів Baltic Vision Group Моніка Мачуліте; регіональний координатор програм для фінансового і приватного сектора Світового Банку Марюс Вісмантас; менеджер сектору транспорту Делегації ЄС в Україні Юрата Юодснукіте, директор представництва Estonia Enterprise в Києві Денис Прімягі; підприємець і власник компанії UPeCo Іна Жилень та ін

Відкриваючи захід Посол Литви в Україні Пятрас Ваітекунас підкреслив, що Литву і Україну пов'язує тісна співпраця у сфері інтеграції України в ЄС. Він також зазначив, що ЄС, перш за все, є союзом цінностей, які повинно розділяти українське суспільство.

Зокрема на форумі обговорювалося найважливіше питання відносин Україна-ЄС - підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Так, Всеволод Ченцов зазначив, що дана угода - це практичний інструмент, який регламентує відносини нашої країни з Європейським Союзом. При чому, за словами експерта, дана угода носить більш практичний характер.

Нагадаємо, що 30 березня Україна і ЄС парафували Угоду про асоціацію для створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Обидві сторони висловили спільне зобов'язання прийняти подальші, в першу чергу юридичні заходи, необхідні для підготовки до підписання Угоди про асоціацію. На сьогоднішній день, враховую політичну ситуацію в нашій країні, підписання цього документа відкладається європейською стороною.

На складності політичної ситуації також акцентував увагу Ігор Слісаренко, екс-радник Омбудсмена, який відмовився від своєї посади через численних процесуальних порушень у момент парламентського голосування за призначенням нового Омбудсмена. За його словами, такі правопорушення свідчать про нелегітимність діючого Омбудсмена і все більше віддаляють нас від демократії.

Учасники форуму також відзначили необхідність стратегічного підходу до підписання Угоди про асоціацію, оскільки це досить об'ємний і комплексно розроблений документ. При цьому він передбачає складну програму реформ для держави, а також відповідальність перед країнами-членами ЄС.

На форумі також обговорювалася тема хороших партнерських відносин між Україною та країнами Балтії, а також її вплив на подальшу інтеграцію України в ЄС, можливі механізми покращення співпраці в торговельно-економічній та інвестиційній сферах між країнами Балтії та України.

Представники литовських компаній, які працюють в Україні, розповіли про практику їх діяльності на території України. За їх словами необхідно мати хорошу реакцію і інтуїцію, щоб встигати за тими законодавчими змінами, які сьогодні відбуваються.

Іноземці скаржаться, що співпраця з українськими контрагентами часто пов'язане з порушенням строків або невиконанням інших зобов'язань. Юрата Юодснукіте зазначила, що працювати з Росією дорожче, але така співпраця вселяє більше надії, що всі терміни і домовленості виконуватимуться. За її словами, працюючи в нашій країні складно сказати, що і скільки, врешті-решт, компанії обійдеться.

Підводячи підсумки форуму, представники литовської та української сторони домовилися продовжувати співробітництво і будуть прагнути проводити такі зустрічі в майбутньому.


Получите за 15 минут консультацию юриста!