В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

На жаль, від попадання в ДТП не застрахований ніхто. У такій ситуації складно не розгубитися. Однак саме в такі моменти слід бути особливо пильним і зібраним, щоб не стати без вини винуватим.

Порядок дій у перші хвилини після ДТП наведено на схемі, нижче наведено рекомендації щодо вашої участі в оформленні ДТП і ваші дії після того, що сталося.

Оформлення ДТП

1. Спілкуйтеся з співробітниками ДАІ спокійно, зайві нерви нікому не допоможуть.

2. Слідкуйте за складанням схеми ДТП.

Допомагайте зробити необхідні заміри на місці ДТП, заодно зможете простежити, чи дотримується точність.

3. Не давайте жодних свідчень.

При ДТП важко залишатися холоднокровним і розважливим, тому намагайтеся якомога менше спілкуватися із співробітниками ДАІ, посилайтеся на стресовий стан. Право не давати показання вам дано статтею 63 Конституції України.

4. Пишіть докладні пояснення.

У своїх поясненнях відобразіть, як сталася аварія. Якщо ви не винні в події, приводьте дані, які б свідчили на вашу користь: ви рухалися з допустимою швидкістю, на дозволений сигнал світлофора тощо, вкажіть в якому ряду знаходилися, який маневр збиралися вчинити і т. д.

Якщо ви усвідомлюєте, що ДТП сталося з вашої вини, вкажіть пом'якшувальні обставини, які могли б вплинути на суму штрафу. Можете посилатися на поганий стан дороги, невідповідність знаків і світлофорів вимогам ДСТУ (витяги з відповідних ДСТУ наведені на стор 135). Можливо, на розвиток подій вплинула туманна погода, обмежена видимість проїзної частини тощо Обов'язково вкажіть, що ДТП сталося ненавмисно.

5. Не відмовляйтеся пройти медобстеження на предмет стану алкогольного чи іншого сп'яніння. Інакше потім неможливо буде довести, що ви були тверезим за кермом.

ВАЖЛИВО:

Після ДТП не приймайте алкоголю або будь-яких ліків, у тому числі і заспокійливих! Це може по-4 впливати на результати аналізів і, відповідно, на рішення по справі.

6. Уважно вивчіть складений інспектором протокол.

Детальні рекомендації щодо перевірки адмінпротоколу та внесення до нього своїх пояснень - у розділі «Процедура соствленіі адмінпротоколу» на стор.48.

ВАЖЛИВО:

Якщо у вас тимчасово вилучили посвідчення водія (до винесення рішення судом), це також має бути відображено в протоколі. Детальніше про вилучення посвідчення водія читайте на стор 68. У такому випадку вам обов'язково повинні видати тимчасове посвідчення водія та довідку про ДТП для, страхової компанії.

1. Зверніться в страхову компанію.

Вам необхідно протягом трьох днів оформити страховий випадок. Однак виплати ви, швидше за все, будете отримувати тільки після винесення рішення суду.

2. Заручіться підтримкою адвоката.

3. Постарайтеся особисто бути присутнім на засіданні суду.

Дату розгляду справи уточніть заздалегідь, зателефонувавши до суду того району, в якому сталося ДТП, або приїхавши туди особисто. Не варто очікувати повістки до суду, її можуть надіслати із запізненням або не прислати зовсім.

4. Отримайте копію рішення суду.

Копію вам видадуть в канцелярії через тиждень після засідання. Радимо заздалегідь дізнатися графік роботи канцелярії.

5. Надайте документи, щоб повернути посвідчення.

Для того щоб вам повернули водійське посвідчення, зверніться до райвідділу ДАІ за місцем скоєння ДТП, пред'явіть їм копію рішення суду (якщо в якості покарання вам присудили штраф), оригінал та копію квитанції про оплату штрафу (детальна інформація про оплату штрафу - на стор 63 ) та тимчасове водійське посвідчення. Якщо з цими документами у вас все гаразд, вам повинні повернути водійське посвідчення.

Що необхідно зробити після ДТП


Получите за 15 минут консультацию юриста!