В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Чи замислювалися ви над тим, чому одні машини зупиняють частіше, а інші рідше, чим керується людина з жезлом, вибираючи чергову «жертву» на дорозі?

Перше, на що звертають увагу ДАІшники, - наскільки автомобіль чистий. Здавалося б, яке їм діло до вашої охайності. Однак тут логіка наступна: по-перше, якщо власник не особливо ретельно стежить за своїм авто, то велика ймовірність, що і з документами на автомобіль не все гаразд, по-друге, якщо номерні знаки автомобіля забруднені і погано помітні з відстані 20 м , то це вже явне порушення ПДР, - довго і шукати не потрібно, до чого причепитися, по-третє, запітнілі вікна автомобіля як би натякають, що в автомобілі можна виявити запах спиртного - як тут бідному інспектору не перевірити свої здогади. Отже, якщо хочете трохи менше спілкуватися із співробітниками ДАІ - стежте за чистотою автомобіля.

Друга умова, виконання якого допоможе звести до мінімуму частоту бесід з інспекторами, - не виділяйтеся із загального автомобільного потоку. Машина, яка «виляє" по дорозі, їде зі швидкістю меншою, ніж у решти, зазвичай насторожує інспекторів, тому як виникають сумніви в її справності і в наявності досвіду водіння у водія. Ну а з перевищенням допустимої швидкості і так все ясно. Загалом, не залучайте до себе зайвої уваги!

Якщо все ж так сталося, що жезл інспектора вказав на ваш автомобіль, не губіться, дотримуйтесь наших рекомендацій:

• При спілкуванні з інспектором будьте ввічливі, не грубо, навіть якщо для цього потрібно чимала сила волі. Зрештою, добре слово й кішці приємно, не кажучи вже про співробітника ДАІ, волею долі обділеному доброзичливим ставленням до себе.

• Продумайте логіку свого захисту, ваші аргументи повинні спиратися виключно на законодавчу базу. У цьому незамінним помічником стане книга, яку ви зараз тримаєте в руках. Відкривайте «Стартову схему» і починайте діяти. По книзі всюди розставлені посилання на статті нормативно-правових актів, повний текст яких ви знайдете в додатку.

Якщо ви не знаєте, що сказати на свій захист, краще промовчіть, це вам дозволяє Конституція України. А коли інспектор оформить свої звинувачення в письмовому вигляді, можна буде оскаржити його дії в суді (детальніше про оскарження - на сторінці 59).

• Зберігайте спокій і впевненість у собі. Пам'ятайте, що вас ніхто не квапить, у вас завжди є час обдумати свої слова і подальші дії.

Впевнений тон водія часто змушує співробітника ДАІ задуматися, а чи варто продовжувати бесіду, якщо «жертву» важко залякати.

• Ні в якому разі не виправдовуйтесь! Згідно з Конституцією України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Тому спокійним тоном вимагайте доказів вашої провини. Цілком може бути, що інспектор, побачивши вашу обізнаність в юридичній частині питання, і зовсім відмовиться від усіх претензій до вас. Тепер поетапно розглянемо процес зупинки автомобіля на вимогу співробітника ДАІ. Повний порядок ваших дій при спілкуванні з зупинив вас інспектором наведений у розділі тут.


Получите за 15 минут консультацию юриста!