В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Грамотно складений інформаційний запит може стати потужною зброєю в руках водія. По-перше, це можливість отримати исчерп-) вающие відповіді на питання, що стосуються роботи ДАІ, дорожніх служб, роз'яснення окремих положень нормативно-правових актів, вимог ДСТУ і багато іншого.

По-друге, це один з ефективних способів запобігання незаконних дій з боку співробітників ДАІ. Обумовлено це тим, що за законом кожне звернення фіксується і є обов'язковим до розгляду. Головне, правильно поставити конкретні питання, які вимагатимуть додаткового вивчення. Наприклад, співробітники ДАІ зупинили патрульний автомобіль ближче 10 м від пішохідного переходу. Тоді питання буде сформульоване таким чином: «Чи порушує водій патрульного автомобіля ДАІ Правила дорожнього руху України?», «Якщо порушує, то чи буде притягнутий до відповідальності даний інспектор?». Чим більше буде подібних звернень від свідомих водіїв, тим більше зауважень надійде на адресу співробітників Госавтоінпекціі, а це, будемо сподіватися, поліпшить ситуацію з дотриманням законності інспекторами.

Право звертатися до органів державної влади вам, як громадянину України, гарантовано Конституцією України.

Тепер більш докладно, що таке інформаційний запит, як його скласти і куди відіслати. Приклади інформаційного запиту наведені на сторінках тут.

Інформаційний запит - це клопотання про отримання інформації.

Згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації» 2, він може бути складений у довільній формі, проте обов'язково повинен містити наступне:

1) ім'я та прізвище того, хто запитує інформацію, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер телефону;

2) опис інформації, яку запитувач хотів би отримати;

3) підпис і дату.

Розглянемо по пунктах на прикладі запитів, наведених в цьому розділі на сторінках 93-94.

• Шапка документа

У першому рядку вказуємо найменування адресата, нижче - його поштову адресу. Далі вказуємо прізвище, ім'я, по батькові, адреса і телефон запитувача (пункт О, стор 93-94).

• Основна частина запиту

- У першому абзаці (абзацах) необхідно коротко викласти суть ситуації, передісторію виникнення питання і т. п. (пункт О, стор 93-94)

- Далі наводимо витяги із законів України, щоб обгрунтувати законність своїх вимог отримання інформації, (пункт ©, стор 93-94)

- Після цього формулюємо самі питання, (пункт стор 93-94).

- Якщо є додатки (фото, відео), то після основного тексту вказуємо це. (Пункт О, стор 93)

- Наприкінці обов'язково слід поставити дату і підпис, (пункт 0, стор 93-94)

Як відправляти?

• Ми рекомендуємо відправляти інформаційний запит звичайною поштою рекомендованим листом з повідомленням - так ви зможете проконтролювати дотримання термінів, протягом яких вам повинні відповісти (детальніше про терміни - нижче).

На конверті, в який буде упакований ваш інформаційний запит, має бути вказаний той же адресат, що і в шапці запиту.

• Запит також можна відправити і електронною поштою, проте в цьому випадку досить складно буде довести, що ви його відправляли, якщо ви захочете пред'явити свої претензії особам, відповідальним за забезпечення доступу до інформації.

Якщо ви не можете визначити, у чиїй компетенції розгляд конкретно вашого запитання, то відправляйте запит у відділ забезпечення доступу до публічної інформації при Міністерстві внутрішніх справ, а вони вже розберуться, куди його перенаправити, про що вас сповістять.

Запит на інформацію може бути поданий: на поштову адресу: 01601, Київ, вул. Академіка Богомольця, 10 на електронну адресу: у ^ кгуйзГфтУБ.доу.іа за телефоном: (044) 256-11 -76 або (044) 254 76 43

(Телефон начальника відділу забезпечення доступу до публічної інформації (044) 254-96-12) по телефаксу: (044) 256-10-34

Запити на публічну інформацію, розпорядником якої є Міністерство внутрішніх справ України, приймаються в робочі дні з 9.00 до 18.00. У передсвяткові, неробочі та вихідні дні - з 9.00 до 17.00

Згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» \

відповідь на інформаційний запит має бути надано не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або вимагає пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду запиту може бути продовжено до 20 робочих днів з обгрунтуванням такого продовження.

Відповідно до статті 23 Закону «Про доступ до публічної інформації», рішення, дія чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути опротестовані до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

Опротестування рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!