В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Батько повинен матеріально підтримувати дітей. Розлучення не звільняє від відповідальності. Коли між подружжям можливий діалог, радимо письмово закріпити домовленість про порядок виплат.

Підписати угоду і запевнити домовленість у нотаріуса. В угоді сторони обговорюють порядок виплат, терміни перерахування аліментів на неповнолітніх дітей.

 Якщо батько не сплачує аліменти

Якщо батько не сплачує аліменти, що робити?

Починати боротися за свої права і права дитини.

Звернутися за стягненням аліментів у світовій суд. Світовий суддя видає наказ на стягнення аліментів. Боржник може легко оскаржити наказ.

Передати спір на розгляд районного суду. У позовному порядку проводиться повноцінне слухання справи з викликом сторін.

Боржник сплачує за кожен день зволікання з оплатою.

Штрафна санкція стягується з чоловіка, який ігнорує батьківські обов'язки. Правило встановила стаття Сімейного кодексу України.

4 питання про алиментной неустойку:

Скільки становить штрафна санкція?

Грає роль кожний день затримки оплати. Розмір штрафної санкції конкретизується в угоді.

Якщо угода подружжя не підписували, стягнення штрафних санкцій відбувається в судовому порядку.

Чи можна зменшити штрафи?

Зменшення штрафних санкцій не допускається.

Як рахувати пені?

Пені вважаються з першого дня місяця, що йде за місяцем, в якому допущено прострочення.

Платежі зменшують суму заборгованості. Якщо чоловік робив виплати по тисячі чи п'ятсот рулів, вони зменшують основний борг.

Коли неустойка не нараховується?

Обставини, в яких боржник не винен, зменшують штрафні санкції. Затримки заробітної плати або зволікання банку з перерахуванням грошей від неустойки по аліментах звільняють.

Якщо батько не сплачує аліменти, пристави не можуть стягнути, що робити?

7 дій для отримання виплат:

Надати в службу судових приставів всю відому інформацію. Передайте відомості про майно, нерухомості, транспорті, яким володіє боржник.

Наполягати, щоб судовий виконавець направив запити в податкову інспекцію, територіальне управління Укрреестра, Пенсійний фонд. Це робиться для того, щоб уточнити, яким майном володіє батько дитини.

Наполягати на тому, щоб пристави застосували заходи впливу до боржника. Неплатник аліментів залишиться без задоволення водити автомобіль, відпочивати за кордоном.

Стежити за роботою приставів. Якщо стягувач не діє, судові виконавці теж не діють. Потрібно цікавитися, як відбувається стягнення виплат. Якщо чоловік переїжджає в інше місто, простежити, щоб матеріали справи були направлені за місцем знаходження боржника.

Примусити боржника платити своїм майном. Якщо чоловік ігнорує свої обов'язки, пристави мають право накласти стягнення на майно.

Діяти, якщо не діє пристав. Скарги на співробітників розглядає керівництво. Якщо пристав не діє, направити скаргу вищестоящому посадовій особі.

Позбавити батьківства.

Якщо невиплата аліментів стає системою, з'являється підстава позбавити боржника батьківства. Якщо батько не сплачує аліменти, і пристави не можуть стягнути, що робити? Діяти самостійно.

Порядок дій у разі, якщо пристави не працюють, чоловік відмовляє платити.

Відвідати службу судових приставів, вивчити матеріали справи. Рекомендуємо не просто побачити, а сфотографувати матеріали справи. Копії і фотографії підтвердять, в чому полягають порушення, допущені судовими виконавцями.

Скаржитися на роботу приставів:

Рекламації розглядає вищестояще посадова особа.

Претензії розглядає прокуратура.

Повідомити суд про недобросовісну роботі приставів.

Надіслати звернення, не виходячи з дому.

 Коли батько не сплачує аліменти

Що робити, якщо батько не сплачує аліменти на дитину?

Використовувати методи впливу, передбачені законом.

4 методу впливу на боржника:

Покарати рублем. Штрафна санкція нараховується за кожен день затримки.

Змусити працювати. Виправні роботи загрожують чоловікам, які ігнорують батьківські обов'язки. Правило встановила стаття Кодексу про адміністративні правопорушення.

Притягнути до відповідальності за Кримінальним кодексом. Коли на чоловіка не впливають виправні роботи, настає кримінальна відповідальність.

А також кримінальна відповідальність настає, якщо відсутність платежів стає системою.

Позбавити права бути батьком. Чоловік, який відмовляється матеріально підтримувати дітей і виконувати батьківські обов'язки, позбавляється права бути батьком дитини.

Суд позбавить батьківства боржника, якщо є докази, але боржник відмовляється платити. Тому рекомендуємо отримати рішення про притягнення до кримінальної відповідальності, а потім звернутися за позбавленням прав боржника.

Як правильно розрахувати штрафні санкції?

Алгоритм розрахунку пені може відрізнятися. Стягувач пропонує свій варіант розрахунків, судовий пристав вважає санкції по-іншому.

Штрафна санкція встановлюється статтею Сімейного кодексу. Пеня становить 0,5 відсотка за кожен день затримки платежу.

Штраф встановлюється окремо по кожному місяцю. Його розмір залежить від суми боргу та кількості днів затримки.

Пені нараховуються на день, коли суд виносить рішення про стягнення неустойки.

Пеня може вважатися за день, коли боржник виконає свої обов'язки. Неправильно огранивать розрахунки, коли пристав визначає суму заборгованості.

Строк позовної давності вважається окремо за платежами, затриманим за кожен місяць.

Висновок

Якщо чоловік відмовляється матеріально підтримувати дітей, радимо готуватися до боротьби. Звернутися за стягненням аліментів у судовому порядку.

3 докази для стягнення виплат:

довідки, що підтверджують дохід боржника;

квитанції і чеки, які показують, які видатки проведено на дітей;

відсутність перерахувань.

Участь у спорі про аліменти забирає час і гроші. Якщо не вийшло, виграти суперечку самостійно, зверніться до юристів сайту. Безкоштовна юридична консультація допоможе вам отримати відповідь на важке запитання.

Юристи дадуть відповідь на питання:

які санкції настають, якщо батько не сплачує аліменти;

якщо батько не сплачує аліменти що робити;

як змусити працювати приставів.

Для усіх випадків не існує універсального рішення. Юристи роблять аналіз ситуації, якщо батько не сплачує аліменти, готують грамотну відповідь з посиланнями на закон.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!