В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Дитина має право на матеріальну підтримку, незалежно від того, зареєстрований шлюб між батьками.

Сімейний кодекс України зобов'язав батьків матеріально підтримувати дітей. Якщо батьки відмовляються, питання про виплати вирішується суддею при попередньому розгляді справи. Для того щоб отримати аліменти, потрібно подати позов до суду або заяву про видачу судового наказу.

Стягнення на аліменти

Питання, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, але дитина записаний на батька, вирішується в загальному порядку. Реєстрація шлюбу не має значення, якщо батько визнає дітей.

Якщо батько не встановлено — генетична експертиза проводиться з метою встановити факт батьківства.

Після отримання висновків експертів, суддя визначає суму виплат. З однією дитиною батькові доведеться поділитися 0,25 відсотками заробітку, двом дітям віддати 33 відсотки від зарплати, троє дітей мають право на половину доходу батька.

Умови про порядок та розмір виплати сторони можуть обговорити між собою. Укласти угоду. Встановити відповідальність за затримку виплат.

Що загрожує батькові, який ігнорує батьківські обов'язки?

Сплата штрафних санкцій. Прострочення не пройде безслідно. За кожен день нараховується штрафна санкція.

Виправні роботи. Відповідальність за відмову від надання фінансової підтримки тягне за собою відповідальність згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення.

Кримінальна відповідальність очікує злісних неплатників аліментів.

Позбавлення права керувати транспортом.

Заборону на закордонні поїздки.

9 проблем, з якими стикаються жінки при стягненні виплат:

Батько приховує дохід.

Чоловік залишився без заробітної плати.

Чоловік робить невеликі виплати, відмовляється підвищити суму виплат.

Боржник має нестабільний дохід.

Чоловік приховує місце проживання і місце роботи.

Шукає привід знизити розмір аліментів.

Пристав ігнорує свої обов'язки.

Втрачений виконавчий лист.

Чоловік відмовляється визнати батьківство.

Не опускайте руки, якщо ви зіткнулися з однією з перерахованих проблем. Кожна з них має своє рішення. Консультація юриста дасть відповідь, як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, але дитина записаний на батька. А також, як стягнути заборгованість за аліментами, якщо вона утворилася.

9 дій для отримання виплат:

Коли батько приховує дохід, просити пристава написати запити до пенсійного фонду, за місцем роботи, у територіальне відділення Укрреестра. Мета запитів: дізнатися інформацію про справжній дохід і майно, яким володіє чоловік.

Батько дітей не працює? Не біда. Аліменти все одно доведеться платити. Утримуються платежі дітям з допомоги по безробіттю, стипендії, доходу від здачі житла в оренду.

Наполягати, щоб суд визначив розмір виплат. Сімейний кодекс говорить про те, що підвищуються виплати у твердій сумі. Якщо аліменти визначені у відсотках від зарплати, підвищити їх розмір не можна.

Відсутність у боржника стабільного доходу можна зробити перевагою. Для цього потрібно подати в суд позовну заяву на стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

Звернутися до служби судових приставів і правоохоронні органи для розшуку боржника.

Знайти привід зберегти розмір виплат. Для цього потрібно підтвердити витрати на дітей. Довести, що зниження виплат негативно сприймається дітьми.

Скаржитися, якщо пристав свою роботу не виконує. Потрібно звернути увагу начальства, що співробітники працюють недобросовісно. Закон «Про виконавче провадження» встановив, що рекламація подається вищестоящому посадовій особі.

Звернутися до суду за видачею дубліката, коли виконавчий лист втрачений.

Не радимо гордо йти і відмовлятися від своїх прав у випадку, коли чоловік відмовляється визнати дітей. Результати експертизи покажуть, хто батько і дадуть можливість отримати виплати.

Чи можна покарати боржника, коли він відмовляється платити?

Покарати можна. Пристави можуть заборонити боржнику керувати транспортом, заборонити закордонні подорожі. Але що робити, якщо ви вважаєте, що чоловік не гідний бути батьком? Позбавити прав. Зробити це складно, оскільки потрібні докази.

Підстави для позбавлення прав:

Боржник відмовляється платити.

Зробив затримки з переказом коштів системними.

Відмовляє матеріальної підтримки дітям тривалий час.

Погано ставиться до дитини. Погано ставиться — це не означає, що син просить машинку, а батько відмовляється купити. Мова йде про більш серйозні речі. Батько прищеплює погані схильності до сина. Учить красти або жебракувати, вживати алкогольні напої або наркотики.

Чоловік б'є дітей.

Стягнення аліментів у судовому порядку

7 основних питань про аліментних зобов'язаннях:

Як змусити приставів працювати?

Скаржитися. Рекламації приймає керівництво. Якщо скарга не мала ефект, подається позовна заява до суду.

Докази допоможуть відновити справедливість. Обґрунтуйте ваші вимоги. Сфотографуйте і зніміть копії з матеріалів справи. Покажіть факти, які дали привід висунути свої претензії.

Як довести, що чоловік дійсно є батьком?

Отримати висновок генетичної експертизи. Висновок експертів послужить доказом для суду.

Як нараховуються санкції за затримки виплат?

Неустойка вважається з першого дня затримки платежів. Борг зберігається, поки чоловік не погасить. Необхідно подавати позовну заяву про стягнення неустойки за аліментами.

Якщо аліменти синові після повноліття, якщо вона навчається на очній формі.

Навчання вимагає витрат. Але батько має право відмовитися брати в них участь, якщо синові (дочки) виповнилося вісімнадцять.

Може мати вимагати аліменти на себе?

Так, може. Але радимо поспішити. Стаття 89 Сімейного кодексу встановила, що виплати робляться, поки дитині не виповниться три роки.

Після цього дружина право на виплати втрачає.

Як стягнути додаткові витрати на дочку?

Довести витрати. Якщо дочка тяжко хворіє, має потребу в ліках та догляді — батько повинен зробити додаткові платежі.

Якщо жінка вдруге вийде заміж, чи збереже дочка право на аліменти?

Так, збереже. Але є умова: новий чоловік матері не удочерив дівчинку. Правило затвердила стаття 120 Сімейного кодексу.

Висновок

Не будемо приховувати, що позбавлення батьківства і стягнення аліментів — це тривалий, виснажливий психологічно процес. Якщо чоловік платити відмовляється, його можна змусити, але без навичок юриспруденції це зробити важко. Довірте захист ваших інтересів юристам сайту.

Юрист відповідає на питання:

як подати на аліменти, якщо ми не в шлюбі, але дитина записаний на батька;

як діяти, якщо боржник не хоче платити;

які вжити заходи, якщо боржник ховається в іншому місті;

як протистояти боржнику, якщо він хоче знизити суму виплат.

У вас є проблема? У нас є рішення. Заповніть заявку на сайті або телефонуйте за телефоном. Безкоштовна юридична консультація допоможе вам. Юристи розглянуть питання і нададуть повноцінний відповідь з посиланнями на закон.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!