В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Сімейне законодавство України встановлює обов'язок батьків утримувати спільних дітей до їх повноліття. А в окремих випадках і довше - аліменти на дитину після 18 років. Розлучення, тобто припинення сімейних відносин, не скасовує цього обов'язку ні для одного з батьків.

Судова практика складається так, що в більшості випадків діти залишаються проживати з матір'ю. А батько зобов'язаний виплачувати їм певне грошове утримання – аліменти.

Стягнення аліментів з чоловіка, якщо незвестно, де він знаходиться

Подружжя після розлучення повністю припиняють спілкуватися. Батьки не поспішають підтримувати дитину матеріально, змінюють роботу, а іноді місце проживання. У такому випадку корисно знати, як подати на аліменти, якщо не знаєш, де живе батько дитини. Відсутність інформації про нього не означає, що його не можна притягнути до змісту спільних дітей.

Куди звернутися?

Закон передбачає можливість домовитися про розмір і порядок сплати аліментів добровільно. Для цього укладається і нотаріально письмова угода. Якщо колишнім чоловік виконувати схвалені умови документа не хоче, або угоду не було складено, то питання про отримання аліментів вирішується через суд.

Є два способи це зробити:

отримати судовий наказ, написавши заяву про видачу судового наказу на стягнення аліментів;

подати позов.

У першому випадку, заява матері, всі супутні документи розглядаються протягом короткого терміну, всього 5 днів. Потім заявнику, у нашому випадку матері дитини, видається особливий документ — судовий наказ. Другий примірник документа направляється чоловікові, точніше по останньому відомому його адресою. У батька є 10 днів, щоб письмово заперечити. Потім з отриманим наказом необхідно відправитися до судовим приставам, які будуть вимагати сплати зазначеної суми. Однак, якщо невідомі точна адреса і місце працевлаштування колишнього чоловіка, то набагато результативніше скористатися другим способом — написати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину.

Позов подається світового судді, саме йому підсудні такі справи. За загальним правилом, заява подається в той суд, який обслуговує територію проживання відповідача. Але як подати на аліменти, якщо не знаєш, де живе чоловік? На цей рахунок у законі зроблено виключення. Заяву можна передати за місцем проживання.

Є третій варіант: позов подавати там, де знаходиться належить колишньому чоловікові нерухомість. За умови, що така інформація доступна. Позов подається особисто або поштою.

Як правильно скласти позов?

Позовна заява подається у двох примірниках. Другий призначений для відповідача, в даному випадку колишнього чоловіка. Крім заяви будуть потрібні копії документів:

власного паспорта;

свідоцтва про народження дітей;

документ, що підтверджує спільне проживання з дітьми;

свідоцтво про шлюб або його розірвання (подати на аліменти можна в шлюбі).

Бажано заздалегідь завірити копії у нотаріуса. Це допоможе уникнути повернення заяви. Держмито за розгляд позову про аліменти — не передбачена, тому жодних квитанцій докладати не потрібно.

В тому, як подати на аліменти, якщо не знаєш, де працює батько дитини, є кілька важливих моментів:

В заяві вказується про те, що невідомо, де живе колишній чоловік в даний час, дізнатися про це немає можливості.

У позов бажано включити прохання про пошук чоловіка-неплатника. Для пошуку потрібні такі дані, як ПІБ, дата і місце народження, останнє достовірне місце проживання, інша інформація.

У завершальній частині позову вказати прохання про направлення судовим приставам рішення та виконавчого листа по ньому. Зробити це можна в будь-який момент судового процесу навіть після винесення рішення, але окремим документом.

Розгляд позову про аліменти відбувається в присутності сторін. Тому батька дитини необхідно знайти, сповістити про час розгляду питання про аліменти. Якщо вказати в позові, що місце проживання чоловіка невідомо, викласти прохання про розшук, то займатися їм буде не колишня дружина, а суд.

Є ймовірність, що на час проведення заходів з розшуку засідання буде відкладено. Може збільшиться термін розгляду питання про аліменти.

Стягнення аліментів з чоловіка

Хто буде займатися пошуками?

На прохання матері дітей, на яких стягуються аліменти, суддя виносить ухвалу про розшук другого з подружжя. Воно передається в орган внутрішніх справ, співробітники будуть виконувати необхідні заходи. Для полегшення роботи в їх розпорядження представляються всі дані про останньому відомому адресу проживання, місце роботи розшукуваного громадянина.

При проведенні розшуку з'ясовуються наступна інформація:

місце постійної або тимчасової реєстрації;

наявність автомобіля у володінні дружина;

нерухомої власності;

відрахування в податкові і т. д.

Навіть з допомогою професійних сищиків знайти, де проживає чоловік, викликати його в суд — не вдається. Але це не стане приводом для відмови розглянути позов. Жінок все одно хвилює питання, як подати на аліменти, якщо не знаєш, де працює батько дитини?

Без достовірної інформації суддя винесе рішення без особистої присутності відповідача. Рішення, винесене за результатами розгляду, має ту ж силу, що і в присутності обох сторін. Колишня дружина може попросити розглядати справу про аліменти без неї, закон це допускає.

Судове стягнення аліментів

Якщо до моменту винесення рішення ні колишній чоловік, ні його майно або грошові кошти не виявлені, то подальші заходи щодо розшуку будуть вести вже пристави-виконавці. Для цього їм потрібно рішення і виданий за нього виконавчий лист. Якщо в позові або пізніше зазначено вимогу про його передачу через суд, то документ автоматично відправиться до приставам.

Пристави, так само як до цього правоохоронні органи будуть встановлювати місце перебування людини, наявність у нього майна. Можна вимагати накладення арешту на майно боржників за аліментами або інші заходи впливу. Наприклад, заборони залишати територію країни.

Якщо у вас залишилися питання, ви зможете звернутися через форму і поставити запитання юристу безкоштовно. Фахівець проконсультує вас по вашій проблемі,і допоможе скласти позовну заяву в суд про стягнення аліментів.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!