В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Після розриву відносин з чоловіком постає питання, як подати на аліменти після розлучення. Якщо подружжю вдається досягти згоди — укладається угода про виплати. Підписана угода вступає в законну силу після засвідчення у нотаріуса. Воно конкретизує терміни виплат, порядок перерахування коштів, відповідальність за затримки.

Три способи, як вирішити питання про матеріальну підтримку:

Підписати угоду. Договір про порядок платежів підписується, якщо сторони погоджуються домовитися. Коли стосунки між колишнім подружжям загострилися, залишається один вихід – йти в суд.

Звернутися до суду за видачею наказу.

Подати позовну заяву.

Дітям покладені виплати незалежно від того, чи розірвано шлюб між батьками чи ні. Матеріальна підтримка покладена в будь-якому випадку.

Документи для аліментів після розлучення

Які документи потрібні для аліментів після розлучення?

Щоб подати на аліменти після розлучення, потрібні документи, що підтверджують народження дітей, довідки про доходи, підтвердження витрат на утримання дитини.

5 фактів про аліментних зобов'язаннях:

Аліментні зобов'язання виникають незалежно від вступу в шлюб.

Важливо встановити факт батьківства. Якщо діти записані на батька, виникає обов'язок матеріально підтримувати неповнолітніх незалежно від укладення шлюбу.

Матеріальна підтримка від батьків потрібна не тільки рідним дітям, але і усиновленою.

Встановила правило стаття 137 Сімейного кодексу. Усиновлені та рідні діти мають однакові права.

Додаткові витрати, викликані поважними причинами, оплачуються.

Якщо дитина застудилася, а мати змушена купувати ліки, батько не зобов'язаний їх сплачувати. Мова йде про серйозні захворювання. Якщо дитині встановлено інвалідність, йому знадобилися ліки і догляд, батько компенсує додаткові витрати.

Виплати не можна замінити покупкою речей і продуктів харчування.

Через суд можна позбавити батьківства, якщо батько постійно затримує кошти.

Документи на аліменти на дитину після розлучення потрібні, щоб показати, хто доводиться батьком дитини і скільки витрат щомісяця на утримання неповнолітнього.

Складні ситуації виникають, коли чоловік приховує свій дохід. У розрахунок приймається офіційна заробітна плата. Довести справжній дохід відповідача складно.

З якого моменту нараховуються аліменти при розлученні?

З дати, коли позов прийнятий канцелярією суду, йде нарахування платежів.

Максимально виплати обчислюються за три роки. При цьому в суді потрібно довести, що позивач вживав дії для отримання виплат. Порядок регламентувала стаття 107 Сімейного кодексу.

Є можливість стягнути виплати понад цього строку, якщо довести, що мати намагалася отримати виплати, а батько відмовлявся їх сплачувати. Доказами служить листування сторін, показання свідків.

Коли судовий працівник приймає позовну заяву, документи проставляється штамп. З цієї дати проводяться нарахування.

Наведемо приклад. Позов прийнятий 20 травня 2016 року. Виплати обчислюються з моменту розлучення. Пара розлучилася 20 травня 2015 року. Виплати обчислюються з 20 травня 2015 року.

Утримання коштів здійснюється після того, як виконавчий лист був пред'явлений судовим виконавцям.

Якщо відповідач заперечує батьківство, виплати утримуються з моменту, як канцелярія суду прийняла позов про встановлення батьківства.

Виплати для дитини після розлучення 

Коли дитині покладаються виплати після вісімнадцяти років?

За загальним правилом після вісімнадцяти років припиняється право на матеріальну підтримку. Але є випадки, коли виплати тривають і після цього – аліменти на дитину після 18 років.

Якщо дитина тяжко хворіє і потребує лікування, суд може встановити право на виплати після повноліття. Також батько може за своєю ініціативою продовжувати надавати матеріальну допомогу.

Чим відрізняються платежі у відсотках від доходу від платежів, коли сума визначається судом?

Різниця в тому, що стягнення аліментів у твердій грошовій сумі прив'язується до прожиткового мінімуму. Виплати в частках від заробітку залежать від розміру заробітної плати і не підвищуються.

3 випадки, які дають право отримувати платежі у твердій сумі:

Боржник отримує різний дохід кожен місяць.

Отримує заробітну плату у валюті іншої держави.

Приховує свої справжні доходи.

Проблема для позивача полягає у збиранні доказів. Якщо позивач покаже довідку, що отримує заробітну плату розміром десять тисяч рублів, суд встановить платежі в частках від заробітної плати. Одній дитині батько буде віддавати двадцять п'ять відсотків від заробітної плати, на двох – третина доходу, на трьох – половину зарплати.

Є шанс отримати тверду суму платежів, якщо переконати суд, що інтереси дитини порушуються тим, що боржник робить платежі в частках від заробітку.

Судовий розгляд справи вимагає витрат. У разі якщо позивачка виграє спір, відповідач компенсує витрати на представника.

Право жінки на отримання виплат

Жінка теж має право отримувати матеріальну підтримку. Умови, при яких матеріальна підтримка належить жінці: офіційно зареєстрований шлюб, тоді можливі аліменти на утримання матері дитини до 3-х років.

Фінансова підтримка належить жінці з моменту вагітності до моменту, поки дітям не виповниться три роки.

Що загрожує боржнику за відмову від надання матеріальної підтримки?

Відповідальність за статтею Сімейного кодексу України. За кожний день затримки виплат боржнику доведеться платити. Кожен день зволікання з оплатою дорівнює 0,5 % відсотка від суми заборгованості.

Для того, щоб зобов'язати чоловіка платити штрафні санкції потрібно довести вину боржника. Підтвердити, що батько не робив платежі по своїй волі, винен у зростанні заборгованості.

Якщо чоловік відмовляється платити — звертайтеся до юристів сайту. Юристи розрахують і складуть позовна заява про стягнення неустойки за аліментами. Вимагають стягнути з боржника відсотки за користування чужими грошима. Сімейний кодекс не дає можливості зменшити штрафні санкції.

Якщо боржник винен у появі заборгованості, штрафні санкції нараховуються за весь період, коли були відсутні платежі.

Юрист відповість на питання:

які документи потрібні щоб подати на аліменти після розлучення;

чи можна подати на аліменти після розлучення;

як подати на аліменти після розлучення;

що робити, якщо колишній чоловік відмовляється платити.

Сімейні спори є тяжкими, доручіть ведення вашої справи професіоналам. На сайті  безкоштовна юридична консультація онлайн. Можна уточнити, як розлучитися, отримати матеріальну підтримку від колишнього чоловіка, поділити майно.

Юристи аналізують питання клієнта і дають грамотну відповідь з посиланнями на закон.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!