В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Безпечність при кредитному оформленні створює багато проблем, включаючи неможливість сплати боргу. Вихід з неприємної ситуації – розірвання кредитного договору з банком. Це допоможе уникнути проблем із заборгованістю. Допомога фахівця у галузі права в цьому випадку неоціненна.

З ЯКИМИ ПИТАННЯМИ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО ЮРИСТІВ?

1. Що робити, якщо банк не хоче розривати договір по кредиту?

До суду слід банку направити заяву (претензію в банк про розірвання кредитного договору). Вона володіє певною формою, в ній необхідно вказати причину невиконання фінансовою установою конкретних умов, передбачених договором. Також претензія має термін в 30 днів, протягом якого банк має право "виправитися".

Потім претензія в банк про розірвання кредитного договору (точніше її копія) з негативною відповіддю банку - прикріплюється до позову. Позовна заява про розірвання кредитного договору відправляють в районний суд після оплати держмита. Але для винесення судом рішення на користь позичальника необхідні вагомі підстави – грубе порушення договору банком.

2. Що являє розірвання за згодою сторін?

Механізми такого розірвання – це суд або угода сторін. Незалежно від обраного варіанта, перший етап дій – це напрямок в банк заяви, в якій міститься:

офіційну заяву про свій намір;

зазначення причин (звільнення, хвороба тощо)

Банк може залишити заяву без відповіді, відмовити (на практиці, дострокове розірвання договору за згодою банку зустрічається вкрай рідко) або запропонувати неприйнятні для позичальника умови. Однак, ваша заява перерве протягом строку давності за кредитом, що важливо тоді, коли з часу останнього кредитного платежу пройшов тривалий період близько 2-х років і більше.

3. Можливо одностороннє розірвання договору?

Ст. 450 ГК України визначає можливість одностороннього розірвання. Однак, лише за бажанням однієї сторони - це не представляється можливим (тільки в суді). Одностороннє розірвання договору не звільнить винну сторону від виконання зобов'язання і відповідальності за правопорушення.

4. Нюанси судового розгляду

Позичальник повинен знати, що в судовому засіданні йому доведеться довести, що після підписання кредитного договору його життя зазнала істотні зміни, які не можна було передбачити.

Серед таких поважних причин:

звільнення;

важка хвороба;

захворювання близьких;

поява непрацездатного утриманця та ін.

Будь-які причини необхідно підкріпити документацією, так як суд може просто не прийняти їх. Можливий підсумок судового розгляду – розірвання договору кредиту та виплату грошей банку на визначених судом умовах. Після суду фінансова установа не втрачає право вимоги грошових коштів. Так як подібні справи не завжди виграшні для позичальників, слід звернутися до професіонала, який спеціалізується на питаннях кредитування.

5. Які переваги і недоліки розірвання договору?

Розірвання кредиту відбувається тоді, коли позичальник не володіє коштами або майном, яке можна вилучити. Прострочення псує статистику кредитних організацій, так що при можливості накласти стягнення, вони обов'язково зроблять це.

Серед переваг розірвання можна назвати:

припинення дзвінків з банку;

відсутність підстав для передачі справи колекторів;

припинення погіршення кредитної історії тощо

Але ця процедура має наступні недоліки:

розірвання кредитного договору з банком може пройти не за запланованим сценарієм;

виплата боргу залишиться вашої обов'язком;

якщо дані потрапили до колекторів, щоб вони припинили дзвінки, потрібно буде зв'язатися з ними.

Передбачити гарантований результат суду неможливо, але професіонал оцінить ваш шанс залежно від специфіки конкретного випадку. Перед зверненням до суду слід отримати консультацію фахівця.

Заходьте на і отримаєте відповіді на всі питання, що цікавлять вас!

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!