В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО. Підручник

Авторы: М. М. Богуславський
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2010
Количество страниц: 199

Формат файла: doc


Краткое описание:

Матеріал підготовлений з використанням правових актів

за станом на 1 січня 2005

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВИ І ПРАВА РАН

АКАДЕМІЧНИЙ ПРАВОВОЇ УНІВЕРСИТЕТ

Видання п'яте,

перероблене і доповнене

Рекомендовано Міністерством освіти Російської Федерації

в якості підручника для студентів вищих навчальних закладів,

які навчаються за спеціальністю "Юриспруденція"

М. М. БОГУСЛАВСЬКИЙ

Присвячується 80-річчю

Інституту держави і права

Російської академії наук

Рецензенти:

А. С. Комаров, доктор юрид. наук, професор;

В. А. Мусін, доктор юрид. наук, професор;

кафедра міжнародного приватного і цивільного права МГИМО (У) МЗС РФ (зав. кафедрою професор С. Н. Лебедєв)

ПЕРЕДМОВА ДО ВИДАННЯ 2005 Г.

Представляємо підручник з міжнародного приватного права, який Ви можете скачати.

Четверте видання підручника вийшло у світ в 2001 р. Необхідність підготовки нового видання пояснюється насамперед тим, що в нашій країні за минулі роки відбулося значне оновлення законодавства, що має пряме відношення до міжнародного приватного права. Була прийнята частина третя Цивільного кодексу РФ, розділ VI якого присвячений міжнародному приватному праву, Земельний кодекс РФ, Федеральний закон "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації". В ході проведення судово-правової реформи набули чинності нові Цивільний процесуальний та Арбітражний процесуальний кодекси, в 2001 - 2004 рр.. був прийнятий ряд інших актів, укладені або вступили в силу нові міжнародні договори Росії, як багатосторонні, так і двосторонні.

П'яте видання підручника відрізняється від четвертого тим, що в новому виданні, по-перше, більше уваги приділено судовій та арбітражній практиці застосування відповідних норм у цій галузі; по-друге, більше уваги приділено не тільки законодавству інших країн СНД, але й відносинам між фізичними і юридичними особами в рамках Співдружності Незалежних Держав; по-третє, звертається увага читача на подальший розвиток правового регулювання в галузі міжнародного приватного права в Європейському союзі.

На закінчення хотілося б висловити подяку Ю. В. Лежень, О. К. Павлової, Т. С. Парфьонову і С. К. Таланкін за допомогу в підготовці цього видання.

Професор М. М. Богуславський

Москва, січень 2005 р.

СПИСОК СКОРОЧЕНЬ

АПК РФ - Арбітражний процесуальний кодекс Російської Федерації

Варшавська конвенція про міжнародних повітряних перевезеннях 1929 р. - Варшавська конвенція для уніфікації деяких правил, що стосуються міжнародних повітряних перевезень, 1929 р.

ВАС - Вищий Арбітражний Суд Російської Федерації

Віденська конвенція 1980 р. - Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів 1980 р.

СОТ - Світова організація

ВОІВ - Всесвітня організація інтелектуальної власності

ГАТТ - Генеральна угода з тарифів і торгівлі

ГГУ - Німецьке цивільне укладення

ГК РФ - Цивільний кодекс Російської Федерації. Частина перша 1994 р.; частина друга 1996 р.; частина третя 2001

ГК РСФСР - Цивільний кодекс РРФСР 1964 р.

ЦПК РФ - Цивільний процесуальний кодекс Російської Федерації

ЄАВТ - Європейська асоціація вільної торгівлі

ЄС - Європейський союз

ЄЕС - Європейське економічне співтовариство

Женевська конвенція про дозвіл колізій законів про векселі 1930 р. - Женевська конвенція, що має за мету вирішення деяких колізій законів про переказні і прості векселі, 1930 р.

ІКАО - Міжнародна організація цивільної авіації

Закон про авторське право 1993 р. - Закон РФ від 9 липня 1993 р. "Про авторське право і суміжні права"

Закон про іноземні інвестиції 1999 р. - Федеральний закон від 9 липня 1999 р. "Про іноземні інвестиції в Російській Федерації"

Закон про обіг земель сільськогосподарського призначення 2002 - Федеральний закон від 24 липня 2002 р. "Про обіг земель сільськогосподарського призначення"

Закон про основи державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності 2003 р. - Федеральний закон від 8 грудня 2003 р. "Про основи державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності"

Закон про міжнародні договори 1995 р. - Федеральний закон від 15 липня 1995 р. "Про міжнародні договори Російської Федерації"

Закон про правове становище іноземних громадян 2002 р. - Федеральний закон від 25 липня 2002 р. "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації"

Закон про угоди про розподіл продукції 1995 р. - Федеральний закон від 30 грудня 1995 р. "Про угоди про розподіл продукції"

ЗК РФ - Земельний кодекс Російської Федерації

Київське угоду 1992 р. - Угода про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992

Кишинівська конвенція 2002 р. - Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 7 жовтня 2002

Мінська конвенція 1993 р. - Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993

КТМ РФ - Кодекс торговельного мореплавання Російської Федерації 1999

КпШС РРФСР - Кодекс про шлюб та сім'ю РРФСР 1969

МАК - Морська арбітражна комісія при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації

МКАС - Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації

ММК - Міжнародний морський комітет

Основи 1991 р. - Основи цивільного законодавства Союзу РСР і республік 1991 р.

Римська конвенція 1980 р. - Римська конвенція про право, застосовне до договірних зобов'язань, 1980 р.

СК РФ - Сімейний кодекс Російської Федерації 1995

СНД - Співдружність Незалежних Держав

Угода про партнерство і співробітництво 1994 р. - Угода, засновує партнерство між Російською Федерацією, з одного боку, і Європейськими співтовариствами та їх державами-членами, з іншого боку (о. Корфу, 24 червня 1994 р.)

РЕВ - Рада економічної взаємодопомоги

ТПП РФ - Торгово-промислова палата Російської Федерації

ТРІПС - Угода про торговельні аспекти прав на інтелектуальну власність 1995

УНІДРУА - Міжнародний інститут з уніфікації приватного права

ЮНЕСКО - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури

ЮНКТАД - Конференція ООН з торгівлі і розвитку

ЮНСІТРАЛ - Комісія ООН з права міжнародної торгівлі

ВСТУП

Розширення викладання у вищих навчальних закладах міжнародного приватного права або ж окремих розділів цього курсу безпосередньо пов'язано з процесом перебудови нашого суспільства і, перш за все, з реформою зовнішньоекономічної діяльності, переходом до більшої відкритості, поглибленням і розширенням відносин російських громадян, організацій і підприємств з громадянами, підприємствами і фірмами інших країн в самих різних сферах суспільного життя, економіки, культури і науки.

Раніше міжнародне приватне право викладалося в основному в спеціалізованих вищих навчальних закладах, що готують кадри для роботи в системі Міністерства закордонних справ, зовнішньоекономічних відомств, а також у навчальних закладах, в яких навчалися значні контингенти іноземних студентів.

Надалі ситуація змінилася докорінно. Не може бути повноцінним фахівцем працюючий в народному господарстві, правоохоронних органах, особливо в суді, адвокатурі, нотаріаті, юрист, який не володіє знаннями основ міжнародного приватного права. Даний предмет має як загальне теоретичне, так і прикладне, практичне значення. Звідси випливає, що студент повинен звернути особливу увагу на наведені в підручнику положення внутрішнього законодавства і міжнародних договорів, учасницею яких є Росія, а також на найбільш типові приклади застосування цих норм, узяті з практики.

Вивчення міжнародного приватного права представляє певні труднощі. Одна з них пов'язана з тим, що в цьому курсі доводиться стикатися з поняттями загальної теорії права, і перш за все з такими, як дія норм права в просторі, межі територіального дії законодавства, з основними принципами міжнародного права і, звичайно, з інститутами громадянського, сімейного, трудового права та цивільного процесуального права. Тому найбільший ефект, як показує досвід, дає викладання міжнародного приватного права після вивчення слухачами перерахованих правових дисциплін. При викладанні міжнародного приватного права в навчальних закладах, де зазначені правові дисципліни не вивчаються, необхідні, принаймні, пояснення викладача по термінам, поняттям, використовуваним в цьому курсі.

Інша складність полягає в тому, що міжнародне приватне право, яке склалося в якості окремої юридичної дисципліни тільки в другій половині XIX в., Являє собою одну з наймолодших галузей правознавства. З багатьох питань, що належать до проблематики міжнародного приватного права, у тому числі про сам предмет цього права і навіть його назви, в нашій та й в зарубіжній літературі висловлюються різні точки зору. У цьому підручнику студент ознайомиться з найбільш усталеними поглядами вітчизняної доктрини. Згідно з цими поглядами міжнародне приватне право - це самостійна галузь права і самостійна галузь правознавства (В. П. Звеков). Що ж стосується спірних, дискусійних питань, то більш повне уявлення про них можна отримати з фундаментальних курсів з міжнародного приватного права і спеціальних досліджень у цій області, які наводяться в розділі "Література" в кожному розділі підручника.

Списки літератури, поміщені на початку кожної глави, складаються з двох частин. У першій частині вміщені основні роботи, опубліковані російською мовою до 1999 р. У другій частині (нова література) - роботи, опубліковані з 1999 р. по 2004 р. Вони розташовані в наступній послідовності: підручники, курси та навчальні посібники; коментарі до основних законам і угодами, міжнародними договорами в цій галузі; монографії і брошури; основні статті в періодиці; збірники документів.

У тексті наводяться окремі приклади з сучасної судової практики, а також з практики третейських судів (насамперед з практики МКАС при ТПП РФ). В окремих випадках даються стали класичними приклади зі старої практики, що зберегли своє значення.

Представляється корисним проведення семінарських занять з міжнародного приватного права. Студенти і слухачі можуть розглядати на семінарі конкретні справи, пов'язані із застосуванням правил російського законодавства і міжнародних договорів Росії, які виникали в практиці роботи підприємств і організацій, судів, нотаріату, МКАС і МАК при ТПП РФ, інших третейських судів. Студенти вирішують ці справи, користуючись нормативними матеріалами, рекомендованими до конкретних семінарських занять. На семінарі можуть бути розглянуті справи по захисту прав російських громадян і організацій за кордоном.

При проведенні семінарських занять доцільно використовувати практикум з міжнародного приватного права (Богуславський М. М. Міжнародне приватне право: Практикум. М., МАУП, 2002), що становить єдиний комплект із справжнім підручником, а також інші аналогічні видання в цій області.


Получите за 15 минут консультацию юриста!