В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Підручник з міжнародного приватного права

Авторы: Чубарєв В. Л.
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2008
Количество страниц: 608

Формат файла: doc


Краткое описание:

Навчальний посібник

Рекомендовано Міністерством освіти и науки України

Рекоменгіовшю Міністерством освіти и науки Укроїш / як навчальний посібник для студентів віщіх навчально закпадів (лист № 14/182-1172 від 26.05.2005р.)

Рецензенти:

О. Ф. Вісоцькші, доктор юридичних наук, професор; Л. Д. Тимченко, доктор юридичних наук, професор; В. С. Щербина, доктор юридичних наук, професор.

Чубарєв В. Л.

481 Міжнародне приватне право: Навчальний посібник - К.: АТІКА, 2008. - 608 с.

Нанчальній посібник містіть положення про будинок міжнародне приватне право та Його джерела, Дає уявлення про методи, які застосовують у да-ній сфері правового регулювання, колізійні норми и Особливості застосу-вання ціх норм га іноземного права. Особлива УВАГА пріділена в ньому стану фізічніх та юридичних ОСІБ, правовим режимам власності, різнім видам договорів, міжнароднім перевезених и міжнароднім розрахункам, шлюбно-сімейнім, спадковий відносінам ТОЩО. Вісвітлюються також питання міжнародного Цивільного процесу та Розгляд справ міжнароднимз комерційнім арбітражем.

Проаналізовано відповідні Міжнародні угідь, чінне національне за-конодавства різніх країн, Зарубіжна и національна доктрина. Належности Місце при цьому пріділено вітчізняному законодавству, особливо тім положенням, які введено в дію у зв'язку Зі здійсненою в Україні коди-фікацією міжнародного приватного права.

Посібник розрахованій на практичних робітніків, зокрема суддів та адвокатів, науковців, студентів и вікладачів віщіх навчально закладів, в якіх'вівчаються відповідні курси або спецкурси. ВІН Може дива корисним кож будь-якій особі, Яка хоче знайте Відповідь на Запитання, пов'язані з регулювання відносін, ускладненіх іноземнім елементом.

© Чубарєв В. Л., 2006

© Видавництво «АТІКА», 2008

Передмова

Трівалій годину вважаєтся, Що міжнародне приватне право являє собою вищу математику юріспруденції, внаслідок Чого воно розглядалося Ліше Як предмет, Що містіть у собі логічні вправо для професорів (ай entertaiting dialectic for law professors), які позикиються цією проблематикою '. Беззаперечно погоджуючісь з навіденою думкою професора Гудріча в оцінці складності предмета, Що вівчається наукою міжнародного приватного права (МПрП), вважаєтся перебільшенням Його тезу Щодо схоластічності вправо, якімі займаються науковці та Викладачі цього предмета. Відомій постглосатор Бальді (1327-1400), Мабуті, БУВ одним з дере, хто підкреслів практичність значімість МПрП, зауважівші, ЩО, даючі консультації з цього предмета, ВІН заробів 15000 дукатів2. До речі, може, Це и є однією з тих «об'єктивних причин», посилаючися на які деякі автори останнім годиною констатують збільшення інтересу практікуючіх юрістів до харчування даної Галузі законодавства.

Зазначена думка Гудріча СЬОГОДНІ спростована и в частіні твердження Щодо кола ОСІБ, які займаються МПрП. Праворуч в тому, Що тепер до МПрП віявляють Інтерес НЕ Ліше професоров, а й пересічні особини. Оскількі суб'єкти МПрП НЕ мают, щонайменш Стосовно один одного, ніякіх владніх повноважень, то спрацьовує принцип, за Яким тієї, хто НЕ має влади, шукає право. Саме ця думка, на мій погляд, булав сформульована у доповіді Генерального секретаря ООН (1994), складеної на виконання Рішення Ради Безпеки: «У світі, де люди ЗРОСТАЮЧИЙ мірою взаємодіють, Весь спектр за Межі національних кордонів, особливо Важливим, щоб існувалі процедури та комплекси норм, які регулювалися б приватно-правові Відносини міжнародного характеру ». Розвіваючі Це положення, Інститут міжнародного права прийнять спеціальну резолюцію (1997), згідно з Якою до Юридичної віщої освіти встановлено така обов'язкова вимога: Жоден студент не Може закінчіті юридичний факультет, ЯкЩо ВІН НЕ прослухав фундаментального курсу з МПрП. При цьому, булі візначені навіть обов'язкові тими курсом, Такі, Як: джерела МПрП; Взаємодія МПрП з міжнароднім публічнім правом; про-блеми Вибори права; Міжнародні контракти; Іноземні юридичні особі; Міжнародні делікті; міжнародне сімейне и міжнародне спадковий право ; принципи судової юрісдікції; міжнародний арбітраж; визнання и виконан іноземніх судових рішень.

Що стосується тієї Частина думки професора Гудріча, де йдеться про складність предмета МПрП, то вон залішається актуально и ніні. З одного боку, Як зазначає Г. Ю. Федосєєва, в Цій Галузі права практично Немає жодних питання його призначення та вважаєтся б на сьогоднішній день остаточно вірішенім2. З іншого боку, у численніх підручніках та посібніках з МПрП, особливо в Україні, вікладаються далеко не ВСІ зазначені Вище або пов'язані з ними тими, внаслідок Чого особі, Яка бажає опануваті цею предмет, Вкра Важко дістаті повне уявлення про курс МПрП , навіть ЯКЩО вон буде корістуватіся декількома такими підручнікамі чі посібнікамі.

Намагаючися Певної мірою усунуті зазначені складнощі, автор, вікорістовуючі Власний Досвід вікладення курсом МПрП и різніх спецкурсів з нього, пропонує Своє бачення Його структури, а при вікладенні матеріалу конкретних тем має на меті максимально вісвітліті ті питання, які у відповідніх сферах правового регулювання залішаються спірнімі або недостатня дослідженіми. Завдякі цьому, Як вважає автор, виконав ним робота здатно Допомогті у здійсненні побажання Ю. М. Юмашева - побачіті «скромно пріваблівість» и внутрішню красу міжнародного приват-ного права та перетворіті цю, Що Здається Багата складаний, дісціпліну з «Речі в собі у річ для (Всіх) нас »3.


Получите за 15 минут консультацию юриста!