В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення: введення в курс

Авторы: М. В. Лушнікова, А. М. Лушніков
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2010
Количество страниц: 248

Формат файла: doc


Краткое описание:

Л 87 Лушнікова, М. В. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення: введення в курс: навчальний посібник / М. В. Лушнікова, А. М. Лушніков; Яросл. держ. ун-т ім. П. Г. Демидова. - Ярославль: ЯрГУ, 2010. - 248 с.

У цьому виданні розглядаються общеметодологические і теоретичні питання міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення: предмет, метод, джерела, принципи, а також проблеми практики застосування колізійних методів, діяльності міжнародних організацій, контролю за дотриманням норм міжнародного права.

Призначено для студентів, що навчаються за спеціальністю 030501.65 Юриспруденція, а також для викладачів, магістрів, аспірантів юридичних вузів і юридичних факультетів університетів, практичних работніковюрістов. Адресовано всім займаються проблемами трудового права та права соціального забезпечення.

© Ярославський державний університет ім. П. Г. Демидова, 2010

Передмова

В умовах глобалізації, інтернаціоналізації російської економіки, повсюдного поширення міжнародної трудової міграції особливу актуальність і значимість набувають питання «міжнародного виміру» трудового права та права соціального забезпечення. Згідно з Конституцією РФ загальновизнані принципи і норми міжнародного права і міжнародні договори Російської Федерації є складовою частиною її правової системи (ст. 15). У цьому зв'язку в даний час очевидна необхідність викладання російського трудового права і російського права соціального забезпечення на основі і з урахуванням міжнародних стандартів трудових і соціально-забезпечувальних прав.

Не можна обійти увагою і дидактичну проблему заявленого посібники. У зв'язку з вступом Росії в Болонський процес вже активно йде перехід російської освіти на дворівневу систему: бакалаврат - магістратура. Це вимагає для підготовки магістрів наявності нового рівня і видів навчальних посібників, що охоплюють широке коло теоретичних проблем, практичних питань у контексті міжнародно-правових досліджень. Освітні стандарти, визнані всіма розвиненими країнами, включають вивчення права в міжнародноправовому аспекті.

Даний посібник відповідає цим завданням. Воно має традиційну для підручників структуру і присвячене питанням загальної частини галузей міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення. Характерними особливостями даного навчального посібника, на відміну від уже виданих навчальних посібників з даної проблематіке1, є наступні. По-перше, в ньому розглядаються в єдності і взаємозв'язку питання міжнародного трудового права та міжнародного

1 Див: Кисельов І. Я. Порівняльне та міжнародне трудове право. М., 1999; Кисельов І. Я., Лушніков А. М. Трудове право Росії і зарубіжних країн. Міжнародні норми праці. М., 2008; Бекяшев Д. К. Міжнародне трудове право. М., 2008; Черняєва Д. В. Міжнародні стандарти праці (міжнародне публічне право). М., 2010.

права соціального забезпечення. По-друге, змістом курсу охоплюються не тільки публічно-правові питання названих галузей міжнародного права, а й приватноправові - колізійні. У навчальному посібнику основне місце відведено вивченню базових категорій розглянутих галузей міжнародного права. У цьому зв'язку даний посібник рекомендується використовувати не стільки замість, скільки разом з іншими навчальними виданнями, в яких з більшою докладністю проаналізовані питання особливої ??частини, з метою поглибленого вивчення курсів міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення.

Пропоноване посібник покликаний дати комплексне уявлення про галузі міжнародного права - міжнародному трудовому праві та міжнародному праві соціального забезпечення. Вивчення міжнародного трудового права та міжнародного права соціального забезпечення, як і будь-яких інших правових дисциплін, має починатися з базових питань галузевої теорії. У навчальному посібнику дано аналіз основних теоретичних положень про предмет, принципах, джерелах названих галузей міжнародного права, правовому механізмі імплементації міжнародних стандартів трудових і соціальнообеспечітельних прав, міжнародному коллизионном регулюванні, формах міжнародного контролю. Засвоєння цього базового матеріалу дозволить фахівцям у професійній діяльності правильно і обгрунтовано тлумачити і застосовувати трудове і соціально-забезпечувальне законодавство, ефективно використовувати міжнародні стандарти праці та соціального забезпечення як у внутрішньодержавному правовому полі, так і в міжнародно-правовій практиці.

Для більш ефективного засвоєння матеріалу і його наочності текст посібника структурований, по кожному розділі наведено перелік питань, що розглядаються, список ключових термінів і понять, загальні висновки, дано рекомендований до вивчення перелік нормативно-правових джерел, офіційних матеріалів та спеціальної літератури.

Зміст

Передмова ................................................. ..................................... 3

Глава 1. Міжнародне трудове право та право соціального забезпечення: генезис і розвиток

(XIX - початок XXI ст.) .......................................... .................. 5

§ 1.1. Біля витоків міжнародного трудового права

та права соціального забезпечення .......................................... 5

§ 1.2. Міжнародна організація праці

і її роль у розвитку міжнародного

трудового права та права соціального забезпечення .......... 18

Глава 2. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення: предмет, метод, принципи, суб'єкти .................................. ........................ 42

§ 2.1. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення в правовій системі міжнародного права (про сутність і природу міжнародного трудового права та міжнародного

права соціального забезпечення) ......................................... 43

§ 2.2. Предмет, метод і норми міжнародного

трудового права та міжнародного права

соціального забезпечення ................................................ ..... 62

§ 2.3. Суб'єкти міжнародного трудового права

та права соціального забезпечення ........................................ 70

§ 2.4. Принципи міжнародного трудового права

та міжнародного права соціального забезпечення .......... 88

Глава 3. Джерела міжнародного трудового права

та міжнародного права соціального забезпечення .... 98

§ 3.1. Поняття і система джерел міжнародного трудового права та міжнародного права

соціального забезпечення ................................................ ..... 99

§ 3.2. Загальна характеристика джерел міжнародного трудового права та міжнародного права

соціального забезпечення ................................................ .. 106

§ 3.3. Гармонізація та уніфікація джерел

міжнародного та внутрішньодержавного

(Національного) трудового права та права

соціального забезпечення ................................................ ... 144

Глава 4. Механізм міжнародно-правового регулювання у сфері праці

і соціального забезпечення .............................................. 152

§ 4.1. Реалізація (імплементація) норм міжнародного трудового права та права соціального забезпечення ........ 153

§ 4.2. Міжнародне трудове законодавство і міжнародне право соціального забезпечення і російське трудове право та право соціального забезпечення:

системну взаємодію ................................................ . 164

§ 4.3. Міжнародні колізійні норми

трудового права та права соціального забезпечення:

поняття, види, порядок застосування ................................. 179

§ 4.4. Міжнародні колізійні приписи у сфері праці, які передбачені

в міжнародно-правових джерелах

(Міжнародне коллизионное трудове право) ............. 189

§ 4.5. Міжнародні колізійні приписи у сфері соціального забезпечення, які передбачені в міжнародно-правових джерелах (міжнародне колізійне право

соціального забезпечення) ............................................... ... 194

§ 4.6. Колізійні норми російського трудового

та соціально-забезпечувального законодавства,

регулюють трудові та соціально-забезпечувальні

відносини з іноземним

(Міжнародним) елементом ............................................ 203

Глава 5. Міжнародний контроль за дотриманням міжнародних норм трудового права та права соціального забезпечення ...................................... ........... 212

§ 5.1. Правовий механізм міжнародного контролю

у сфері праці та соціального забезпечення ........................ 212

§ 5.2. Суб'єкти і зміст міжнародного контролю за дотриманням норм міжнародного

трудового права та права соціального забезпечення ........ 217

Нормативні акти та офіційні матеріали ......................... 240

Список рекомендованої спеціальної літератури ................. 242