В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Правовые системы стран мира: энциклопедический справочник

Авторы: Решетников Ф.
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2013
Количество страниц: 358

Формат файла: pdf


Краткое описание:

Передмова

Для вирішення глобальних завдань, поставлених зараз, на початку XXI ст, перед вченими-юристами і практиками, буде потрібно широкий спектр знань, "розуміння глибинних закономірностей правового розвитку в своїй країні і в усьому світі, здатність добре орієнтуватися в різноманітті правових систем, існуючих на земній кулі "^ Ц).

Порівняльно-правове дослідження є одним з найважливіших методів юридичної науки, що дозволяє виявити загальні закономірності правового розвитку. Більше того, вже з другої половини XIX ст. порівняльне правознавство стало оформлятися у ряді країн в самостійну юридичну науку і навчальну дисципліну. У нашій країні цей процес вступив у завершальну стадію тільки в кінці XX ст. у зв'язку із загальною активізацією порівняльно-правових досліджень, що звільнилися від деяких ідеологічних догм. Так, у 1996 р. вийшов перший вітчизняний навчальний курс порівняльного права! 12) -

Як правило, великі роботи в цій області присвячені або співставлення основних правових систем сучасності в загальнотеоретичному плані * (3). або порівняльному дослідженню на рівні окремих отраслейК41 Комплексне дослідження окремих національних правових систем поки залишається великою рідкістю. Почасти це пояснюється, ймовірно, тим, що вчені-компаративісти зазвичай намагаються не виходити за рамки своїх "загальнотеоретичних" або "галузевих" інтересів. Тим часом і з дослідницькою, і з практичної точок зору є значна потреба систематизовано викласти в одному виданні інформацію про сучасний стан національних правових систем різних держав. За кордоном вже є позитивний досвід подібного роду видань. Досить згадати фундаментальну Міжнародну енциклопедію порівняльного права, яка, правда, обійшла увагою кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство. У Росії перший прообраз подібного видання з'явився на початку 1990-х рр.. з виходом у видавництві "Юридична література" довідника "Правові системи країн світу" (1993), підготовленого чудовим вітчизняним ученим-компаративістом професором Ф. М. Решетниковим, нині покійним.

Пропонована читачам книга являє собою, по суті, третє, значно розширене видання вищевказаного довідника. Нагадаємо, що перший довідник складався з 24 нарисів, охоплювали тільки розвинуті капіталістичні країни, другий - з 104. Справжня книга складається вже з 194 самостійних розділів, у кожному з яких міститься характеристика сучасної правової системи відповідної держави. У довіднику найбільш повно висвітлені країни Європи. США. Канада, Австралія. Нова Зеландія, всі держави СНД, а також великі держави Азії. Африки і Латинської Америки. Ці країни представляють всі відомі юридичній науці правові системи сучасності: романо-германську. англо-американську, скандинавську, мусульманську, соціалістичну, а також змішані. Нинішнє видання охопило також невеликі держави, що розвиваються, правовий розвиток яких часом носить самостійний і вельми оригінальний характер і матеріал за якими вкрай важкодоступний.

Б початку кожного нарису наводяться короткі відомості про кожну країну, про її сучасному конституційному (державному) ладі. Далі слід загальна характеристика національної правової системи, включаючи аналіз основних історичних етапів її розвитку, що допомагає зрозуміти її сучасний стан, і джерел права. Подальший опис найважливіших галузей чинного права в більшості нарисів ділиться на питання цивільного права та суміжних з ним галузей права (сімейного, торговельного, трудового тощо) і питання кримінального законодавства. У деяких нарисах виділені також питання процесуального законодавства. При аналізі галузей права автори прагнули назвати найважливіші з чинних законодавчих актів у відповідній галузі. Завершує кожен з нарисів опис судової системи: в цьому розділі показана структура судів різних інстанцій і різної компетенції, а також наводяться відомості про порядок заміщення суддівських посад, про органи розслідування, контролю, прокуратуру та адвокатуру. У деяких нарисах від названої схеми зроблені відступу, пов'язані найчастіше з необхідністю відобразити федеральну структуру законодавства.

Для зручності користування в кінці довідника міститься невеликий глосарій, що розкриває значення малознайомих широкому колу читачів іншомовних правових термінів: ампаро. шш. хабеас корпус і тд.

При підготовці книги були використані численні вітчизняні та зарубіжні видання довідкового характеру, що містять відомості про державний устрій і правових системах кількох чи багатьох держав, видання нормативно-правових актів, монографії та публікації в юридичних журналах відповідних країн. Велику допомогу в роботі над книгою надали вийшли за останні роки у видавництвах "Прогрес", "Юридична література" та Міжнародному центрі фінансово-економічного розвитку переклади конституцій, кодексів та інших законодавчих актів зарубіжних держав, а також переклади книги Рене Давида "Основні правові системи сучасності "(1988, 1996, 1998).

Загальний перелік основних довідкових видань, монографій, статей та збірників документів, присвячених різним галузям права зарубіжних держав, які були в тій чи іншій мірі використані або враховані при роботі над цією книгою, наводиться наприкінці довідника. Крім цього, коротка бібліографія з правовій системі даної країни мається на кінці більшості нарисів.

Крім друкованих видань широко використовувалися інформаційно-правові системи (бази даних) та інші електронні ресурси.

Автори також висловлюють свою глибоку вдячність ученим-правознавцям, юристам-практикам, співробітникам наукових бібліотек, посольств і торгових представництв зарубіжних країн, які надали консультаційну та іншу допомогу у створенні довідника.

Незважаючи на використання максимально актуальної інформації автори, на жаль, не можуть виключити можливість того, що окремі зміни в законодавстві, що відбулися до моменту завершення роботи над довідником, в ньому не відображені.

Видавництво "Норма" і автори з вдячністю приймуть зауваження та побажання по складу, змісту та оформлення довідника.


Получите за 15 минут консультацию юриста!