В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Скачать учебник/монографию Название:

Судова бухгалтерія. Короткий курс

Авторы: Романов Віталій В'ячеславович
Тип материала: учебное пособие
Год издания: 2010
Количество страниц: 99

Формат файла: doc


Краткое описание:

Анотація

Це видання являє собою навчальний посібник, підготовлене відповідно до Державного освітнього стандарту з дисципліни «Судова бухгалтерія». Матеріал викладено коротко, але чітко і доступно, що дозволить у короткі терміни його вивчити, а також підготуватися і успішно скласти іспит або залік з даного предмета. Видання призначене для студентів вищих освітніх установ.

Романов Віталій В'ячеславович

Судова бухгалтерія. Короткий курс

1. Історія розвитку бухгалтерського обліку в Росії

Розвиток бухгалтерського обліку тісно пов'язане з розвитком економічних відносин у суспільстві і має свою історію.

Прийнято виділяти три основних періоди розвитку бухгалтерського обліку в історії російської державності:

1) у Російській Імперії (XVIII - початок XX в.);

2) у радянський період (1917 р. - серпень 1991 р.);

3) в сучасний період (з 1991 р. по теперішній час).

Історія розвитку бухгалтерського обліку в Росії починається не з XVIII в., А набагато раніше, приблизно з періоду Київської Русі. Лічильний наказ (1654 р.) - перший документ, що регламентує організацію обліку. Завдяки Петру I в 1710 р. в газеті «Московские ведомости» з'явилося нове слово «бухгалтер», яке означало «особа, яка здійснює бухгалтерський облік». Це слово не є споконвічно російським, оскільки походить від німецького слова Buchhaltung - «бухгалтерія, рахівництво». Аналогом в російській мові є слово «книгодержатель».

Інструкція з організації обліку від 2 січня 1714 р. - це один з перших державних актів, в якому містилися питання обліку. Іншим документом є Регламент управління адміралтейства і верфі (1722 р.), в якому містилася сувора систему натурально вартісного обліку матеріалів. Цей період російської історії також пов'язаний з появою перших бухгалтерських книг - журналів хронологічній запису.

Поступово в Росії з'являються освітні установи для навчання бухгалтерській справі. У Москві і Санкт-Петербурзі з'являються счетоводную курси по торговій, сільськогосподарській, банківської та іншим галузям рахівництва.

Весь досвід, накопичений попередніми поколіннями, вимагав узагальнення і розвитку методики счетоведения. Журнал «рахівництво» став першим спеціалізованим виданням, зайнятися даною проблемою.

Крім журналу «рахівництво», до революції 1917 р. в Росії випускалися також журнали «Журнал Товариства рахівників», «Комерційний світ», «Комерційне освіту», «счетоводную вісник».

Другий період розвитку бухгалтерського обліку в Росії почався після Жовтневої революції (1917 р.). У новому соціалістичній державі сформувалося два погляди на подальший розвиток обліку. Прихильники першої тенденції наполягали на ліквідації грошей, а інші прагнули залишити бухгалтерський облік в дореволюційному вигляді.

Після революції спочатку помилково переважала перша тенденція. Було висунуто велику кількість нових ідей в області обліку і контролю, головними з яких були: людина - об'єкт обліку; засіб обліку і контролю трудова книжка; натуральний вимірник як основна і єдина база обліку; облік всього майна не підприємства, а країни та ін

Але новаторський напрямок тривало недовго, і помилковість цього руху незабаром була визнана в роботах В. І. Леніна. Безперспективність першої тенденції багато в чому пояснюється її суперечністю вже сформованої раніше системи обліку в царській Росії та економічно розвинених країнах Європи.

У цей період стала активно розвиватися друкована продукція. Однією з найвідоміших книг того часу була книга французьких авторів Є. Леоте, А. Гільбо «Загальні керівні початку счетоведения». Також випускалися і журнали: «Вісник рахівництва», «Рахункова думка», «Супутник рахівника», «За соціалістичний облік», «Бухгалтерський облік». Спочатку більшість з них були орієнтовані на кваліфікованих працівників бухгалтерії: головних і старших бухгалтерів, експертів бухгалтерського обліку, ревізорів.

З середини XX в. починають розроблятися основні принципу і напрямки бухгалтерського обліку:

1) принципи об'єктивної оцінки майнового і правового становища господарюючого суб'єкта;

2) галузева спрямованість у побудові системи бухгалтерського обліку;

3) розширення державної регламентації бухгалтерського обліку і звітності.

Третій період - бухгалтерський облік в сучасній Росії (почався з падінням радянського ладу і виділенням Росії як нової демократичної держави).

Зростання значення бухгалтерського обліку в сучасний період пов'язаний з розвитком нових ринкових відносин, використанням міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Система бухгалтерського обліку в Росії має ряд особливостей, які знижують її цінність для учасників господарського обороту і перешкоджають нормальному розвитку економіки. Ці особливості насамперед пов'язані з розвитком бухгалтерського обліку в умовах планової економіки.

Однак економічна система Росії продовжує прогресивно змінюватися, що призводить до виникнення нових видів господарської діяльності, які ще не знайшли відображення в обліку.

Реформуванням бухгалтерського обліку в даний час займається Інститут професійних бухгалтерів. Він розробляє і впроваджує порядок проведення кваліфікаційних іспитів на атестат професійного бухгалтера.

Методики бухгалтерського обліку в даний час знаходять все більше застосування в діяльності правоохоронних органів. Вони необхідні при розслідуванні кримінальних і цивільних справ, пов'язаних з компенсацією матеріальної шкоди.


Получите за 15 минут консультацию юриста!