В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о возмещении материального вреда
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о возмещении материального вреда

 

З точки зору цивільного права позовна заява про відшкодування шкоди є класичним позовом способом захисту цивільних прав. Обов'язок особи відшкодувати заподіяний матеріальний збиток випливає з принципу відшкодування збитків, закріплених ЦК: реальним збитком визнається пошкодження майна або його втрата в результаті дій іншої особи, а крім того, збитки можуть бути включені витрати на ремонт такого майна і, можливо, неодержані доходи. При стягнення матеріальної шкоди в залежності від правовідносин між позивачем і відповідачем встановлено ряд особливостей, наприклад при стягнення з працівника матеріальної шкоди, відшкодування шкоди у ДТП і ін У даному випадку буде розглянуто загальний варіант відшкодування матеріального збитку між сторонами цивільних правовідносин. 

Складання позовної заяви про відшкодування матеріального збитку

При підготовці позовної заяви необхідно керуватися нормами матеріального права (відповідних статей ЦК України) і ЦПК України (про форму і зміст будь-якої позовної заяви). Позивачем у справі є власник предмета, яким заподіяна реальна шкода і в результаті чого воно виявилося пошкодженим (або втрачених). З відповідачем при цьому він може перебувати у договірних відносинах (наприклад, орендних, пов'язаних з передачею на зберігання, підряду, в т. ч. будівельного, і ін)

При цьому якщо таким майном власник з якихось причин не володіє, спочатку необхідно скористатися позовною заявою про витребування майна з незаконного володіння.

В позовній заяві необхідно описати, якого саме майна (індивідуальні ознаки) заподіяна шкода, якими діями (бездіяльністю) відповідача, ніж такої шкоди висловився (пошкодження майна, його втрата), в чому полягає причинно-наслідковий зв'язок між шкодою та діями (бездіяльністю) відповідача. Бажано описати, яким саме чином отримав доступ до майна відповідач.

В позовній заяві обов'язково наводиться розрахунок заподіяної шкоди у грошовому еквіваленті (при цьому в розрахунок включаються і грошові кошти, необхідні для оплати послуг з ремонту, коли позивач залучає інших осіб). Якщо самостійно оцінити розмір збитку, який складе ціну позову, складно – можна скористатися послугами оцінювача або скласти заяву про призначення експертизи (тоді розрахунок ціни позову виробляти виходячи з ринкових цін).

Доказами по справі стануть свідчення (як про обставини заподіяння шкоди, так і за фактом заподіяної шкоди та її розміру), письмові акти експертизи, органів державної влади (про притягнення до адміністративної відповідальності або про відмову в порушення справи), інші письмові докази. Якщо позивач і відповідач перебували в договірних відносинах – додається копія відповідного договору.

Позовна заява підписується позивачем або його представником за наявності довіреності, засвідченої в установленому законодавством порядку.

Подача позовної заяви про відшкодування матеріального збитку

Позовну заяву і всі письмові докази подаються в кількості примірників за кількістю осіб, які беруть участь у справі. При визначенні підсудності та підвідомчості використовуються загальні правила – позов подається в районний суд  за місцем проживання відповідача. При ціні позову менше 50 000 – у світовій суд.

Позовну заяву можна надіслати поштою або подати безпосередньо в приймальні суду. Обов'язково до звернення до суду сплачується держмито – визначається від ціни позову. Копія квитанції про оплату держмита надається в суд з позовом.

Зразок позовної заяви про відшкодування матеріального збитку


Получите за 15 минут консультацию юриста!