В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о выделе доли из общей совместной собственности
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о выделе доли из общей совместной собственности

 

Право користування, володіння і розпорядження майном у повному обсязі належить лише власнику і, якщо предмет (річ) перебуває у спільній власності декількох осіб до суду подається позовна заява про виділ частки. Така процедура неминуча, коли всім співвласникам не вдається домовитися, як користуватися належним їм майном, як реалізувати таке майно і розпоряджатися ним в цілому. 

Загальні положення про виділ частки

Загальна власність буває спільної (наприклад, подружжя) і частковою. У першому випадку, тобто коли частки кожного власника не визначені, варто подати позовну заяву про визначення часток, а потім або одночасно з таким позовом говорити про її виділ. Подаючи позов, власник загального майна повинен мати намір виділити його в натурі, відокремити частину від цілого майна і зробити своїм. Коли переслідується мета усунути створені іншими власниками перешкоди, можна обмежитися поданням позовної заяви про усунення перешкод у користуванні майном.

Виділення частки в рухоме майно навряд чи можливо, адже тоді може загубитися функціональна придатність речі, тому в більшості випадків вимога відноситься до нерухомості. Якщо виділ частки в натурі неможливий, то власник має право на компенсацію його вартості іншими учасниками такої власності.

Як складається позовна заява про виділ частки

Для того щоб скласти позов про виділ частки, необхідно звернутися до правовстановлюючих документів на власність. Зазвичай в документах вказується, в яких частках та кому належить майно. Щоб визначити площу кожної частки достатньо розділити загальну площу (квартири, будинку, земельної ділянки) на кількість часток кожного власника. До звернення в суд власники повинні спробувати домовитися про виділення часток і тільки тоді, коли це не вийшло, звертатися в суд. Тому до заяви бажано додати документи, які б підтверджували факт звернення до іншим співвласникам.

У тексті заяви вказується майно, що підлягає розділу, в тому числі відомості з правовстановлюючих документів. Сторони у справі: позивач — особа, яка має намір виділити частку, відповідач або співвідповідачі – всі інші власники.

В позові позивач описує здається йому оптимальним спосіб виділу частки – виділити конкретизовану кімнату, частину земельної ділянки і т. п. В разі, якщо розмір частки буде невідповідним по відношенню до інших учасників часткової власності, оптимально передбачити грошову компенсацію відповідному учаснику або самому позивачеві.

Подання і розгляд позовної заяви про виділ частки

Підготовлену заяву та письмові докази подаються позивачем або його представником до районного суду за місцем знаходження нерухомого майна, з якого слід виділити частку. Держмито визначається за ціною позову, яка, в свою чергу, визначається кадастрової вартістю нерухомого майна пропорційно виділеної частки.

При дотриманні вимог подачі позову до суду суд прийме позов до провадження. Дуже часто у таких справах призначається будівельно-технічна експертиза, результати якої будуть в першу чергу прийняті до уваги при виділі частки в натурі, адже суду необхідно буде врахувати всі наявні комунікації та обладнання, необхідне для обслуговування власності та технічні можливості приєднання до них виділяються співвласників.


Получите за 15 минут консультацию юриста!