В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск об установлении алиментов в твердой денежной сумме
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать исковое заявление об установлении алиментов в твердой денежной сумме

 

Коли стягнення аліментів у частковому відношенні до заробітку неможливо або важко, подається позовна заява на аліменти у твердій грошовій сумі. Пропонуємо зразок позовної заяви про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі, з урахуванням останніх змін законодавства.

 

Аліменти в твердій грошовій сумі

Позовну заяву на аліменти у твердій грошовій суммеАлименты у твердій грошовій сумі — це альтернативний спосіб стягнення аліментів, на відміну від пайової порядку він визначається в конкретній грошовій сумі, яка повинна бути кратна прожиткового мінімуму.

У загальному випадку аліменти стягуються в частках до заробітку боржника. Для стягнення аліментів у твердій сумі необхідно дотримання спеціальних умов, перелічених у Сімейному кодексу: у випадках, коли стягнення у частковому відношенні неможливо, важко або суттєво порушує чиїсь інтереси; якщо платник не має ніяких доходів; якщо платник аліментів одержує доходи продукцією або товаром, інший натурою; якщо у платника аліментів сезонний або мінливий дохід, що характерно для сезонних робітників, творчих працівників, підприємців; якщо дохід виплачується іноземною валютою.

Ще одним випадком стягнення аліментів у твердій сумі буде ситуація, коли діти діляться між батьками. У такій ситуації аліменти стягуються тільки з більш забезпеченого з батьків.

Слід звернути увагу, що стягнення аліментів у твердій сумі є винятком з правил. У загальному випадку стягнення відбувається в частковому відношенні до заробітку за судовим наказом.

 

Як скласти позовну заяву на аліменти у твердій грошовій сумі

При складанні позовної заяви на аліменти у твердій грошовій сумі слід керуватися загальними умовами складання позовів про стягнення аліментів та визначення правил їх підсудності.

Позовна заява подається світового судді, позивач має право вибрати світового суддю за своїм місцем проживання або за місцем проживання відповідача (платника аліментів). В тексті позовної заяви про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі потрібно обґрунтувати, чому необхідно стягнути аліменти саме у твердій сумі, а не в частках до заробітку. 

До позовної заяви додаються свідоцтва про народження дітей, довідка. підтверджує реєстрацію дитини разом з позивачем, документи про доходи позивача та відповідача (при наявності такої можливості), документи про наявність (відсутність) шлюбу.

Найскладнішим моментом буде обґрунтувати умови отримання аліментів і визначити розмір стягуваної суми. Для обґрунтування суми вкажіть про максимально можливе збереження дитині колишнього рівня її забезпечення з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

Розмір аліментів повинен бути кратним величиною прожиткового мінімуму. При зміні величини прожиткового мінімуму розмір аліментів, що стягуються у твердій грошовій сумі, підлягає індексації, яку самостійно, в силу закону, проводять державний виконавець або організація за місцем роботи боржника.

 

Подання і розгляд позовної заяви на аліменти у твердій грошовій сумі

Вимоги про стягнення аліментів у твердій сумі подаються до світового судді. Вибір мирового судді, за місцем проживання позивача або відповідача, є правом позивача. Позивач звільнений від сплати державного мита при подачі позову про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі. 

Після прийняття позовної заяви до провадження світовий суддя призначить судове засідання, в якому буде встановлюватися обґрунтованість вимог про у становленні аліментів саме у твердій сумі. При відсутності для цього підстав суддя винесе рішення про стягнення аліментів в частках до заробітку.

Мало отримати рішення суду про стягнення аліментів, найголовніше його виконати, причому найчастіше виконання рішення доведеться контролювати постійно. до виповнення дитині 18 років. Питання утримання аліментів після винесення рішення досить складні і потребують детальних пояснень.

 

Перехід на аліменти у твердій сумі

У житті часто трапляються ситуації, коли у громадян змінюється матеріальне або сімейне становище і стягнуті аліменти в частках до заробітку вже не можуть забезпечити гідне існування дитини. Як перейти з одного виду аліментів на інший і стягнути аліменти в твердій грошовій сумі?

Тут немає нічого складного. це звичайне питання. який часто розглядається в суді. Досить скласти нову позовну заяву на аліменти у твердій грошовій сумі і подати його до суду в загальному порядку. Додатково в заяві вказується про попередньому стягнення аліментів та зміні життєвої ситуації, приклавши копію рішення суду, як додаток до позовної заяви. У всьому іншому порядок підготовки, подання та розгляду позовної заяви буде аналогічний розглянутому.


Получите за 15 минут консультацию юриста!