В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Исковое заявление об оспаривании отцовства
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск об оспаривании отцовства

 

Зразок позовної заяви до суду про оскарження батьківства при народженні дитини у шлюбі, з урахуванням змін у чинному сімейному законодавстві і судової практики.

Права і обов'язки між дітьми і батькам виникають тільки в тому випадку, якщо спорідненість підтверджено документами, виданими органами ЗАГС, або рішенням суду за заявою про встановлення факту родинних відносин. Якщо з визначенням материнства питання вирішується отриманням у пологовому закладі медичного документа, то з батьків питання вирішується іншими способами.

По-перше, батьківство визначається наявністю шлюбу. Чоловік, який складається з жінкою в шлюбі, у будь-якому випадку буде записаний батьком дитини свідоцтво про народження. Це підстава зберігається, якщо дитина народилася протягом 300 днів після розірвання шлюбу.

По-друге, батьківство визначається за спільною заявою батька і матері дитини до органів РАГС. Така підстава застосовується, якщо батько не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини і добровільно визнає своє батьківство. Якщо на момент запису батькові було відомо, що він таким не є, то його заява про оспорювання батьківства не може бути задоволено судом.

По-третє, батьківство встановлюється рішенням суду. Якщо передбачуваний батько дитини живий, але відмовляється подати заяву в ЗАГС добровільно або матір дитини відмовляється визнавати чоловіка батьком, до суду подається позовна заява про визнання батьківства. Якщо передбачуваний батько помер, то до суду подається заява про встановлення факту визнання батьківства у порядку окремого провадження.

Правом на пред'явлення позову про оспорювання батьківства мають ті люди, які записані батьками дитини, або ті, які фактично є батьком чи матір'ю. Заяву може подати законний представник дитини або він сам після досягнення повноліття.

Заява подається в суд за місцем проживання відповідача, відноситься до підсудності районного суду. 

В якості доказів оспорювання батьківства приймаються показання свідків, письмові докази, які свідчать про відсутність батьківства. Зазвичай за письмовим клопотанням про витребування доказів запитується карта вагітної і породіллі. При недостатності доказів можна заявляти про генетичну експертизу.

Найкращих результатів при оформленні заяви до суду загальної юрисдикції дозволяє досягти знання загальних принципів і правил складання процесуальних документів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!