В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Исковое заявление об установлении факта трудовых отношений
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск об установлении факта трудовых отношений

 

Пропонуємо зразок позовної заяви про встановлення факту трудових відносин. Факт трудових відносин доведеться встановлювати у разі, якщо трудові відносини між працівником і роботодавцем не оформлені документально. Тобто відсутній трудовий договір, наказ про прийом на роботу, не внесено запису в трудову книжку. Фактично працівник ніяк не може підтвердити, що він працював в організації або в індивідуального підприємця.

Без встановлення трудових відносин працівник не зможе захистити свої права в суді, не вправі претендувати на включення періоду роботи до трудового стажу. Детальна інформація щодо підстав виникнення трудових відносин, встановлення факту трудових відносин судом наведена у статті «Факт трудових відносин».

Позовна заява про встановлення факту трудових відносин подається в суд за місцем знаходження роботодавця – відповідача за позовом. Якщо працівник працював у філії або представництві відповідача, то подача позовної заяви можлива в суд за місцем фактичної роботи позивача. Вимоги про встановлення трудових відносин належать до підсудності районних (міських) судів. Працівник при зверненні до суду щодо трудовому спору звільнений від усіх судових витрат.

Оскільки збір необхідних доказів при подачі позову лежить на позивачі, бажано ще до подачі позову зібрати хоч якісь документи, що підтверджують факт трудових відносин. Якщо неофіційно зібрати докази не виходить, можна спробувати подати заяву про видачу документів, пов'язаних з роботою.

Перед подачею позову до суду працівник може звернутися з скаргою в трудову інспекцію. Такий спосіб захисту права в цій ситуації досить виправданий, трудовий інспектор зможе провести перевірку за документами роботодавця і цим допомогти у зборі необхідних доказів.

При подачі позову про встановлення факту трудових відносин зазвичай заявляються вимоги про стягнення заробітної плати чи поновлення на роботі, для цих випадків рекомендуємо ознайомитися з іншими зразками позовів з трудових спорів, представлених на сайті.


Получите за 15 минут консультацию юриста!