В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск о приватизации квартиры
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о приватизации квартиры, жилья, жилого помещения

 

Однією з підстав виникнення права власності на об'єкти нерухомості є їх приватизація, тому у разі виникнення спорів вирішити їх можна в судовому порядку шляхом подання позовної заяви про приватизацію квартири.

Приватизація – це передача державного або муніципального майна у власність громадян або організацій. Особливістю зазначеної процедури є те, що виникнення права власності в таких випадках регламентується спеціальними законами, а вже потім нормами ЦК України. Для самостійної підготовки позову цікаво вивчити і постанову Пленуму Верховного Суду «Про деякі питання застосування судами Закону «Про приватизацію житлового фонду».

 

Зміст позовної заяви про приватизацію квартири

Позивачем або позивачами по справі є ті особи, які користуються житлом за договором найму (Житловий Кодекс) або ордером. 

Якщо позивачем є тільки один з проживаючих у квартирі, то для її приватизації необхідно отримання згоди всіх мають право на її приватизацію (тобто всіх осіб, зазначених у договорі найму і всесвітів у відповідності з позовною заявою про визнання права користування житловим приміщенням, про визнання членом сім'ї тощо), у тому числі неповнолітніх з 16 років. Можливо до подання позовної заяви про приватизацію квартири доведеться звертатися до суду з позовною заявою про виселення тимчасових мешканців, про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням та ін. Діти до 16 років захищені законом чинності обов'язкового включення їх в договір приватизації.

Якщо осіб, які мають право на приватизацію кілька, то квартира повинна буде приватизована в спільну власність, якщо тільки не отримати нотаріально завірений відмова від участі у зазначеній процедурі.

Не можна приватизувати житлове приміщення, яке знаходиться в аварійному будинку, гуртожитку, закритих територіальних утвореннях, службові квартири.

Відповідачем у таких справах є виконком відповідної ради, оскільки саме цей орган відмовляє в приватизації квартири.

Таким чином, у позові описуються і надаються наявні в розпорядженні позивача докази наступних обставин:

— належність квартири до муніципального або державного фонду;

— вселення позивача і правова підстави користування житлом, виписка з будинкової книги та підтвердження факту несення тягар утримання (оплати комунальних послуг);

— згоду проживаючих у квартирі осіб на приватизацію;

— відмова від участі в приватизації осіб, які мають на це право нарівні з позивачем;

— відмова муніципального або державного органу влади в приватизації квартири.

 

Подача і розгляд судом позовної заяви про приватизацію квартири

Підготовлене позовну заяву разом з копіями всіх матеріалів для відповідача надсилається в районний суд за місцем знаходження квартири. 

Термін розгляду позовної заяви зазвичай становить 2 місяці, за умови наявності всіх документів, що підтверджують підстави для приватизації. Рішення вступає у силу ще місяць, по закінченні якого воно пред'являється для укладення договору про приватизацію, після чого йде звернення за реєстрацією права власності на квартиру.


Получите за 15 минут консультацию юриста!