В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Исковое заявление об определении порядка пользования квартирой, жилым помещением
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать иск о порядке пользования жилым помещением

 

Право на житло є конституційним правом кожної людини, тому якщо власникам або іншим особам не вдається домовитися про умови спільного проживання – звертайтеся в суд з позовною заявою про порядок користування жилим приміщенням. 

Такий позов може подати не тільки власник, а й інші особи (члени його сім'ї, в тому числі колишні) після розгляду справи про визнання права користування житловим приміщенням. Скористатися допомогою суду для визначення порядку користування житлом можуть і наймачі за договором соціального найму (наймач повинен бути зазначений у договорі).

Якщо мова йде про житло, що перебуває у спільній частковій власності будинку, то замість визначення порядку користування краще скористатися позовною заявою про виділ частки (можливо, разом з позовом про визначення часток у такій власності). Коли ж об'єктом спору виступає квартира, то виділ частки в ній в натурі може бути неможливим в силу неможливості розділити інфраструктуру. Тоді і стане в нагоді такий позов. При цьому одночасно можна вимагати розділу особового рахунку, вселення в житлове приміщення, а також усунення перешкод в користуванні жилим приміщенням.

 

Зміст позовної заяви про порядок користування житловим приміщенням

Аналіз норм законодавства і судової практики дозволяє зробити висновок, що необхідно враховувати при складанні такого роду позовів: незалежно від розміру часток власників суд при розгляді позову врахує фактично склався порядок користування майном і потреба в такому майні. Візьме до уваги і реальну можливість спільного користування майном без шкоди для прав та інтересів один одного.

Тому при підготовці позову необхідно вказати наступні обставини:

— адреса та відомості про житловому приміщенні: квартира або будинок, правовстановлюючі документи (свідоцтво про право власності, договір соціального найму, оренди тощо), загальна та житлова площа, кількість кімнат, доступ до кімнат, розташування санвузла та кухні. Незайвим буде надати кадастровий паспорт і план житла для наочності;

— кількість проживаючих у житловому приміщенні осіб, їх стать і вік, підстави користування. До суду бажано надати документи про склад сім'ї, відомості про реєстрацію за місцем проживання;

— сформований порядок користування і причини, за якими він не влаштовує позивача.

Звернулася в суд особа повинна описати передбачуваний їм оптимальним порядок користування житлом: хто і якою користується кімнатою і чому.

При наявності у співвласників іншого житла на праві власності зазначені відомості можна надати самостійно або заявити в суді клопотання про витребування у БТИ відповідних відомостей. Відсутність потреби в житло вплине на визначення порядку користування житловим приміщенням інших співвласників.

Відповідачами у справі виступають співвласники житла (наймачі за договором соціального найму), третіми особами можуть виступати зацікавлені громадяни та організації (члени сім'ї співвласника, наймодавець).

 

Подача позовної заяви про порядок користування житловим приміщенням

Підсудність справи визначається його суттю: позов подається за місцем знаходження житлового приміщення. 

Суд при розгляді справи обов'язково врахує думку всіх мешканців з питання визначення порядку користування житлом. Якщо в результаті розгляду позову буде встановлено, що спільне користування співвласниками ускладнене: в силу конфліктних взаємин, негативного впливу на неповнолітніх, відсутності потреби в проживанні саме в цьому житловому приміщенні та ін., у задоволенні вимог, найімовірніше, буде відмовлено. В такому випадку необхідно пам'ятати: учасник часткової власності має право вимагати від інших учасників, що володіють і користуються майном, що доводиться на його частку, що відповідає розміру частки компенсації.