В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб? України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України - національний гімн на музику М.Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Столицею України є місто Київ.


Коментар статті Конституції:

Цією статтею конституційно закріплені державні символи України, які є засобами ідентифікації суве-ренної держави і суб'єкта влади в системі внутрішніх і міжнародних правових відносин. Державні символи являють собою сукупність конституційно закріплених знакових, образних чи музикальних виразів, що юридично уособлюють державу.

Державні символи закріплюють її конституційно-правові та міжнародно-правові відносини, її уст-рій, політичний режим і, суверенітет. Вони охороняють державні інтереси, конституційно затверджують-, ся і наділяються спеціальним правовим режимом. Враховуючи їх велике не тільки правове, а й соціально-політичне та соціально-психологічне значення, вони, як правило, створюються, спираючись на історичне минуле народу,,його національні традиції,і \ психологічний склад. В якості таких державних символів звичайно виступають Державний Прапор, Державний Герб, Державний Гімн, а в деяких державах - Державне Гасло.

Норми Конституції та законів України, які затверджують певні знакові, образні чи музикальні ви-; рази в державних символах України, закріплюють їх правовий режим, визначають порядок їх використання, заходи юридичної відповідальності за неповагу до них та ін.

Після проголошення незалежності України конституційне затвердження державних символів затягнулось, набуло політично гострого характеру.

У таких умовах конституційне за своєю суттю питання затвердження державних символів України на перших порах вирішувалося Верховною Радою України шляхом прийняття постанов. 28 січня 1992 р. було затверджено Державний прапор України - національний прапор, що поєднував два притаманні українському минулому починаючи з глибокої давнини національні кольори (жовтий та синій). 19 лютого; 1992 р. затверджений малий Державний Герб України - тризуб, відомий на території України з епохи Трипілля і як Знак Княжої Держави Володимира Великого. Державним Гімном України Указом Президії Верховної Ради України від 15 січня 1992 р. було затверджено його музичну редакцію, автором якої є М.М. Вербицький.

Конституція таким чином підтвердила чинність попередніх рішень Верховної Ради України щодо державних символів України.

З урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького буде встановле-ний великий Державний Герб України Головним елементом його є малий Державний Герб України.

Слова до Державного Гімну України буде затверджено додатково законом.

Опис державних символів України та порядок їх використання також встановлюється законом.

Усі ці закони приймаються не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Спеціальний статус міста Києва як столиці України визначається законом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!