В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які е обов'язковими до виконання на відповідній території.

Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.


Коментар статті Конституції:

Передбачене в ст. 144 Конституції право органів місцевого самоврядування приймати в межах повно-важень, визначених законом, обов'язкові до виконання рішення е важливою гарантією прав місцевого самоврядування.

Законом "Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування" передба-чається відповідальність, в тому числі і майнова, підприємств (об'єднань), організацій і установ, а також громадян за невиконання рішень органів самоврядування.

Однак Конституція і закони України містять певні вимоги до рішень органів місцевого самовряду-вання. Зокрема, вони мають відповідати Конституції і законам України. Згідно із ст. 19 Конституції органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України. Отже, рішення органів місцевого самоврядування, прийняті з перевищенням їх повноважень або з порушенням встановленої процедури, є незаконними.

Проте Конституція не надає ніяким органам права на скасування рішень органів місцевого са-моврядування.

Відповідно до ч. 2 ст. 144 Конституції рішення органів місцевого самоврядування можуть лише зу-пинятися з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

При цьому дана норма виходить з презумпції законності рішень органів місцевого самоврядування. Іншими словами, йдеться про те, що ніякий державний орган, жодна посадова особа не може свавільно визнати рішення органу місцевого самоврядування, незаконним. Це має зробити суд. Щоправда, Консти-туція не визначає, хто саме може зупинити рішення органу місцевого самоврядування, наслідки визнання 1 або невизнання рішення незаконним і т.д. Все це має визначатися законом.

'


Получите за 15 минут консультацию юриста!