В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Закони та інші правові акти з а рішенням Конституційного Суду України визнаються неконституційними повністю чи в окремій частині, якщо вони не відповідають Конституції України або якщо була порушена встановлена Конституцією України процедура їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності.

Закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Матеріальна чи моральна шкода, завдана фізичним або юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними, відшкодовується державою у встановленому законом порядку.


Коментар статті Конституції:

Стаття, що коментується, передбачає дві підстави для визнання неконституційними повністю або в окремій частині законів та інших правових актів. Перша з них полягає у порушенні норм матеріального характеру - невідповідність закону або іншого правового акта нормам Конституції України. Конституцією (ст. 43), наприклад, забороняється використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах. У разі прийняття закону або іншого правового акта, яким виконання певного роду роботи для жінок і неповнолітніх дозволяється, а Уповноважений Верховної Ради України з питань прав людини визнає, що виконання цих робіт небезпечне для їхнього здоров'я, і звернеться до Конституційного Суду, останній вправі перевірити їх відповідність ст. 43 Конституції і, одержавши експертний висновок, ухвалити відповідне рішення.

Друга підстава для визнання неконституційними законів та інших правових актів має процесуальний характер, тобто, чи дотримана процедура їх прийняття або порядок набрання чинності. Якщо, наприклад, Верховною Радою прийнято рішення про усунення Президента з поста в порядку імпічменту трьома четвертими від присутніх на засіданні, а виявиться, що це не відповідає її конституційному складу - таке рішення визнається неконституційним.

Ухвалення рішення Конституційним Судом України про неконституційність законів, інших правових актів або окремих їх положень тягне за собою втрату чинності цих актів або окремих їх положень з дня ухвалення рішення, оскільки рішення оскарженню не підлягає.

При цьому передбачається відшкодування за рахунок держави матеріальної чи моральної шкоди, що 5ула завдана фізичним або юридичним особам актами і діями, визнаними неконституційними. Відшкоду-вання проводиться неконституційним Судом при розгляді справи, а у встановленому законом порядку.

Конституцією України встановлено таким чином нові підстави матеріальної відповідальності та від-шкодування моральної шкоди. Про загальні підстави відшкодування шкоди див. коментар до ст. 56.


Получите за 15 минут консультацию юриста!