В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 цієї Конституції.

Коментар статті Конституції:

Поданий до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції перед його розглядом обов'язково потребує висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам ст. 157 і ст. 158 Конституції. Оскільки ці статті визначають, які саме положення за будь-яких обставин не можуть бути змінені, а також певні умови (воєнний чи надзвичайний стан), за наявності яких заборонена зміна Конституції, і гарантують обов'язковість дотримання Верховною Радою процесуального порядку внесення змін до Конституції, то виникає потреба тлумачення законопроекту ще до того, як він став законом, компетентним органом. Таким органом є Конституційний Суд, і саме він вирішує питання про відповідність Конституції внесеного законопроекту, дає офіційне її тлумачення (див. ст. 147).

Попередній висновок Конституційного Суду стосовно конституційності законопроекту є конче не-обхідним, оскільки гарантує незмінність її основних положень. Так, наприклад, Конституція не допускає при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинного законодавства звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (ст. 22). Але питання, чи дійсно законопроект про внесення змін до Конституції звужує ці права і свободи, вимагає дослідження фахівцями найвищого рівня і має здійснюватися Конституційним Судом. Висновок Конституційного Суду щодо конституційності законопроекту є важливою юридичною гарантією проти можливості порушення Основного Закону. Без цього висновку Верховна Рада не може прийняти законопроект до свого розгляду. Наявність позитивного висновку Конституційного Суду ще не визначає долю законопроекту. Він може бути прийнятий або відхилений Верховною Радою, а прийнятий закон може бути не затверджений всеукраїнським референдумом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!