В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Народний депутат України має право на сесії Верховної Ради України звернутися із запитом до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності.

Керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій зобов'язані повідомити народного депутата України про результати розгляду його запиту.


Коментар статті Конституції:

Депутатський запит - це вимога народного депутата до певною органу чи посадової особи дати офіційне роз'яснення з питань, які входять до їх компетенції.

Питання, пов'язані із здійсненням депутатського запиту, детально регулюються Законом "Про статус народного депутата України" від 17 листопада 1992 р. та чинним Регламентом Верховної Ради України. У відповідності з останнім депутатський запит у письмовій формі вноситься Голові Верховної Ради України, який оголошує його на засіданні Верховної Ради і передає Секретаріату Верховної Ради, а той зобов'язаний негайно надіслати текст запиту відповідному адресату. Офіційна письмова відповідь на депутатський запит у семиденний або в інший встановлений Верховною Радою термін надсилається Голові Верховної Ради та депутату, який його вніс. За наполяганням депутата ця відповідь оголошується на засіданні Верховної Ради. Після того, як відповідь на запит отримано, якщо на цьому наполягають депутат і не менш ніж одна п'ята частина від фактичної кількості депутатів, може бути проведене обговорення, на яке Секретаріат Верховної Ради запрошує посадових осіб, яким було надіслано запит. За результатами обговорення Верховна Рада приймає постанову, яка разом з депутатським запитом і відповіддю на нього публікуються у "Відомостях Верховної Ради України" та газеті "Голос України".

Гарантією ефективності депутатського запиту є закріплений у ч. 2 цієї статті обов'язок відповідних посадових осіб повідомляти народного депутата про результати розгляду його запиту.


Получите за 15 минут консультацию юриста!