В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

Коментованою статтею введено поняття "базова (основна) ставка", яка розглядається як один із видів ставок податку.

Ставка податку - це розмір податкових нарахувань відносно одиниці, взятої за основу виміру бази оподаткування, у процентах чи абсолютній сумі. Базовою є ставка податку, яка застосовується до бази оподаткування без урахування особи платника та виду діяльності.

Будь-який податок (збір) обов'язково повинен включати такий елемент як ставку. Ця вимога сформульована в пп. 7.1.4 п. 7.1 ст. 7 ПК. Тобто, базова (основна) ставка є в структурі кожного податку (збору).

Більшість податків (зборів) в своїй структурі мають лише базову (або базові) ставку. Слід враховувати, що законодавець в п. 26.2 коментованої статті вказує на можливість використання в правовому регулюванні податку кількох базових ставок. Наприклад, при справлянні ПДВ як про базову слід говорити не лише про ставку 20 %, а й про ставку 0 %. Різні об'єкти ПДВ передбачають застосування різних базових ставок. Усі ставки, які застосовуються при оподаткуванні акцизним податком підакцизних товарів, є базовими ставками. При справлянні податку на доходи фізичних осіб базова ставка складає 15 %.

Для застосування інших ставок законодавець називає ряд умов (отримання доходів з певного джерела, здійснення окремих видів діяльності тощо). Законодавець не формулює назви ставок, які застосовуються поряд з базовою (основною) ставкою, тобто є додатковими. В юридичній літературі додаткові ставки отримали назву - "знижена ставка податку" та "підвищена ставка податку" (Див.: Фінансова енциклопедія. - К.: Юрінком Інтер, 2008. - с. 382)


Получите за 15 минут консультацию юриста!