В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР

до статті 261 Податкового кодексу України

На платників рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні, покладаються обов'язки щодо правильного обчислення рентної плати, повноти і своєчасності її внесення до бюджету, а також щодо своєчасності подання органам державної податкової служби відповідних розрахунків згідно з нормами цього Кодексу та інших законів України. У разі невиконання або неналежного виконання цих обов'язків платники несуть фінансову, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Контроль за правильністю обчислення, своєчасністю і повнотою справляння рентної плати до бюджету здійснюють органи державної податкової служби.

Відповідно до ст. 61 ПКУ податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманнях якого покладено на контролюючі органи.

Згідно зі ст. 62 ПКУ податковий контроль здійснюється шляхом:

ведення обліку платників податків;

інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби;

перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Згідно з коментованою статтею органи державної податкової служби для забезпечення контролю за правильністю визначення об'єкта оподаткування для рентної плати взаємодіють з органами державного геологічного контролю та державного гірничого нагляду в установленому порядку.

Згідно з Положенням про державний геологічний контроль за веденням робіт по екологічному вивченню надр України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України N 801 від 30.11.94 р., а також Указом Президента України N 452/2011 від 13.04.2011 р. "Про Положення про Міністерство екології та природних ресурсів" органом державного геологічного контролю є Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди України) та його органи на місцях.

Відповідно до Указу Президента України N 408/2011 від 06.04.2011 р. органами державного гірничого нагляду є Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України та її територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, у місті обласного значення Кривий Ріг.


Получите за 15 минут консультацию юриста!