В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Шлюб може бути укладений в державних органах реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про органи реєстрації актів цивільного стану» від 24 грудня 1993 року № 3807-ХІІ (ВВР, 1994, № 14, ст. 79) органами реєстрації актів цивільного стану є: відділи реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) управлінь юстиції; виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад; консульські установи і дипломатичні представництва України за кордоном.

Статтею 33 СК України пунктом 15 Правил... передбачено:

1. Шлюб реєструється у приміщенні органу державної реєстрації актів цивільного стану.

За заявою наречених реєстрація шлюбу проводиться в урочистій обстановці.

2. За заявою наречених реєстрація шлюбу може відбутися за місцем їхнього проживання, за місцем надання стаціонарної медичної допомоги або в іншому місці, якщо вони не можуть з поважних причин прибути до органу державної реєстрації актів цивільного стану.



Комментарий:

У цих випадках наявність поважної причини необхідно підтвердити документально.

Про реєстрацію шлюбу в лікарні, дома або в іншому відповідному місці, а також про документ, що підтверджує наявність поважної причини, зазначається в графі «Для відміток» актового запису про шлюб.

Поважними причинами можуть бути похилий вік, тяжка хвороба (нерухомість), позбавлення волі, находження в лікарні з тяжким невилікованим недугом і т. ін.

Реєстрація шлюбу із засудженими, які відбувають покарання в установах виконання покарання, проводиться відділом реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням цієї установи на загальних підставах.

Особа, яка бажає зареєструвати шлюб із засудженим, заповнює заяву про реєстрацію шлюбу за встановленою формою (у частині, яка торкається її) і представляє ЇЇ до відділу РАЦСу.

Реєстрація шлюбу з особами, щодо яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, здійснюється відділом РАЦСу в слідчих ізоляторах лише з письмового дозволу слідчого, органу дізнання або суду, у провадженні яких знаходиться справа, у тому самому порядку і за тими самими правилами, які встановлені для реєстрації шлюбу в установах виконання покарань.

Реєстрація шлюбу може проводитися на судні, факт реєстрації засвідчується актом, який складається капітаном судна в присутності двох свідків та підлягає поданню до державного відділу реєстрації актів цивільного стану для отримання свідоцтва про шлюб.

За заявою наречених реєстрація шлюбу проводиться в урочистій обстановці. Про таке бажання наречені зазначають у заяві про реєстрацію шлюбу.

Урочисту обстановку укладення шлюбу забезпечує орган державної реєстрації актів цивільного стану, звичайно з допомогою наречених, їх батьків та інших. Церемонія одруження, як правило, відбувається у будинках одруження, які спеціально пристосовані для прийому наречених, їх свідків, гостей і здійснення урочистої реєстрації шлюбу. За відсутності такого будинку для зазначених церемоній можуть бути використані палаци культури, клуби, сільські школи та інші.

Фантазії наречених, звичайно, вирішального значення мати не будуть. Наприклад, наречені забажають провести урочисту реєстрацію шлюбу в Києві, а проживають у місті Харкові, в домі-музеї державного діяча і т. ін. Останнє слово буде належати керівнику органу реєстрації актів цивільного стану. Закон не передбачає в цьому випадку оскарження відмови керівника у виконанні фантазій наречених. Однак, відповідно до статті б, 17 Адміністративного кодексу України дозволяється громадянам оскаржувати неправомірні дії посадових осіб у судовому порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!