В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Шлюб є правозгідним, крім випадків, встановлених частинами першою — третьою статті 39 цього Кодексу, а також якщо він не визнаний недійсним за рішенням суду.



Комментарий:

По суті законодавець запозичив поняття презумпції невинуватості із Кримінального кодексу України і переніс в сімейне законодавство, тобто застосував аналогію закону.

Презумпція невинуватості — один із демократичних принципів судочинства, відповідно до якого обвинувачений вважається невинним до того часу, доки його вина не буде доведена у встановленому законом порядку. Суттєва гарантія законності при вирішені кримінальних справ.

Частина 2 статті 61 ЦПК України містить також подібні правові поняття: «Обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування».

У сімейному законодавстві ці поняття визначені як «правова презумпція» — це встановлене в законі припущення про наявність або відсутність обставин, які мають юридичне значення. Обставини, які презуміються (тобто припускаються встановленими), приймаються без доведення, але можуть за деяких обставин бути спростовані судом cтатя 39 СК України закріплює одну із правових презумпцій — презумпція правозгідності шлюбу. Цей термін уперше закріплений в сімейному законодавстві, хоча про нього говорили вчені Маслов В. Ф., Підопригора 3. А., Пушкін О. А. в своїй монографії «Діюче законодавство про шлюб та сім'ю» (м. Харків, 1972 р.).

Оскільки діюче сімейне законодавство виходить з того, що зареєстрований щлюб, в органах реєстрації актів цивільного стану вважається дійсним, то для визнання його недійсним в цих випадках необхідне винесення судового рішення.

У зв'язку з цим важливо відмітити і те значення реєстрації, що воно є не тільки безперечним доказом укладеного шлюбу загальною попередньою умовою його дійсності, але й свідченням дійсності укладеного шлюбу по суті. Факт існування презуміції дійсності шлюбу, зареєстрованого в державних органах реєстрації актів цивільного стану, має велике значення, як відмічалося раніше, для зміцнення шлюбно-сімейних відносин, виховання дітей, тривалості сім'ї. Реєстрація шлюбу і припускає його дійсність по суті, і робить неможливим усілякі сумніви в юридичнш силі зареєстрованого шлюбу, якщо він не буде позбавлений цієї сили по суду.

Свідоцтво про шлюб засвідчує відповідність шлюбу вимогам закону, його правозгід. ність. Це підтверджується і тим фактом, що при подачі позову про стягнення аліментів на дітей, які народилися в зареєстрованому шлюбі, достатньо суду надати свідоцтво про шлюб і суд не повинен сумніватися в його правозгідності і не вимагати будь-яких інших доказів знаходження в шлюбі. Якщо ж в судовому засіданні буде оспорюватися цей факт, суд повинен призупинити слухання справи про стягнення аліментів, до того часу поки не буде закінчений спір про дійсність шлюбу. Такі докази надаються суду і про поділ майна подружжя і тощо.

Дійсність шлюбу (презумпція правозгідності) триматиме до тих пір, поки не будуть одержані документи, які засвідчують обставини, встановлені в частинах першій - третій статті 39 СК України: (шлюб зареєстрований з особою, яка одночасно перебувае в іншому шлюбі; між родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою; з особою, яка є недієздатною). У разі документального доведення цих обставин шлюб спростовується і без постанови судового рішення. В інших випадках порушення умов реєстрації шлюбу повинні бути доведені заінтересованою стороною в судовому засіданні. І за наявності їх і доведеності в суді суд з цього приводу постановляє рішення про визнання шлюбу недійсним. На підставі рішення суду анулюються актовий запис і свідоцтво про шлюб.


Получите за 15 минут консультацию юриста!