В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Чоловік має право на батьківство.

2. Відмова дружини від народження дитини або нездатність її до народження дитини може бути причиною розірвання шлюбу.

3. Позбавлення чоловіка можливості здійснення репродуктивної функції у зв'язку з виконанням ним конституційних, службових, трудових обов'язків або в результаті протиправної поведінки щодо нього є підставою для відшкодування завданої йому моральної шкоди.



Комментарий:

Зважаючи на те, що подружжя мають рівні права і обов'язки у своїм подружнім житті, то чоловік, як і дружина, також має невід'ємне право від права дружини мати Дітей і вимагати охорони батьківства з боку держави.

Як будь-яка здорова людина, чоловік, звичайно, має природну потребу мати дітей, подовжувати свій рід і вимагати від дружини добросовісного виконання подружніх обов'язків щодо народження дітей — однієї із ознак поняття сім'ї.

У зв'язку з цим право на батьківство означає його право прийняти всіх заходів Для того, щоб дружина зачала дитину. В тому випадку, навіть коли настала небажана вагітність, чоловік не має права відмовитися від народженої дитини або примусити Дружину зробити аборт.

Відповідно до статті 16 Конвенції про дискримінацію жінок, чоловік і жінка, маючі рівні права по відтворенню і розмноженню свого роду, повинні разом вирішувати питання про кількість дітей і проміжки між їх народженням, в якому випадку переривати вагітність, якщо настала непередбачена вагітність. У зв'язку з чим жінка зобов'язана узгоджувати з чоловіком питання переривання вагітності (аборт), хоча конкретно жодним законом це не передбачено. Відсутня така вказівка і в статті 50 Закону України «Об основах охорони здоров'я», яка дає право медичним працівникам не переривати вагітність. З метою збереження сім'ї, зупинення від непродуманого вчинку дружини, медичний працівник повинен перед проведенням операції довести до відома її чоловіка про намір дружини зробити аборт і одержати його, як рівноправного члена сім'ї, дозвіл на цю операцію, тобто на вбивство дитини.

Позбавлення чоловіка можливості здійснення репродуктивної функції можливо і іншим чином — шляхом ушкодження його здоров'я.

Наприклад, служба на підводному атомному човні, в ракетних військах, де в результаті опромінювання став нездатним до зачаття дитини; в результаті злочинних дій був кастрований чи в результаті тілесних ушкоджень, які призвели до втрати репродуктивної форми; праця на атомній електростанції, на виробництві зі шкідливими умовами праці, де внаслідок порушення техніки безпеки чоловік був травмований і за висновком судово-медичної експертизи він став нездатним до зачаття дитини і т. ін.

У цьому випадку може наступити небажаний результат — розірвання шлюбу дружиною, психічний розлад здоров'я, утрата сенсу життя.

За таке порушення з боку третіх осіб чоловік за сімейним законодавством має право на стягнення з них моральної шкоди, а за цивільним законодавством — майнової шкоди.

Що означає «репродуктивна функція»? Це поняття походить від латинського слова «репродукція» (лат. ге... заново + ргосіисеге — виробляти, створювати), а в біологічному сенсі — відтворення організмом собі подібних, те ж, що розмноження.


Получите за 15 минут консультацию юриста!