В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Дружина, чоловік взаємно зобов'язані брати участь у витратах, пов'язаних із хворобою або каліцтвом другого з подружжя.



Комментарий:

Для застосування цієї статті виникає більше запитань, ніж відповідей. А на деякі питання взагалі відповідей немає, оскільки сам законодавець на них не дає відповіді - лише загальні слова. Стаття надумана, зайва в Кодексі і нежиттєва.

По-перше, якщо були стягнуті з подружжя аліменти на загальних підставах, то як розуміти ці витрати, що стягне суд на стягувача аліментів, — мабуть, «додаткові витрати на лікування»?

Якщо ж аліменти не були стягнуті, подружжя знаходяться в зареєстрованому шлюбі, звичайно, у них єдиний бюджет, обидва розпорядники цього бюджету, то звідки один з подружжя буде мати додатковий бюджет, щоб надати другому допомогу на лікування. Як це мислив законодавець?

У коментарі до цієї статті 3. Ромовська посилається на особисту власність другого з подружжя. А якщо її немає?

Мабуть, треба було б вказати на те, що якщо він має додаткові доходи, які не відносяться до спільного майна подружжя, а є особистим майном відповідно до статті 57 СК України (наприклад, дароване майно, майно одержане в порядку спадкування та інше).

Крім того, потрібно було б також передбачити і можливість подружжя надати таку допомогу.

Не вказано, яка буде вважатися великою сума, понесена одним із подружжя на лікування, в якому розмірі може суд стягнути.

На які ліки і лікування суд може стягнути на її придбання? Маються на увазі необхідні ліки і ті, що виготовляє фармакологія, чи народні ліки? Лікування вітчизняне чи закордонне? А якщо подружжя забажає лікуватися за кордоном, в престижній лікарні, хоча це захворювання лікується в Україні? Де відповідь на ці питання законодавця, Вищого Суду?

Мабуть, законодавець мав на увазі витрати, які необхідні для лікування і понесені одним з подружжя, яке знаходиться в зареєстрованому шлюбі, не одержує від цього подружжя аліментів по непрацездатності. Таку допомогу може здійснити другий з подружжя, якщо у нього є така можливість і є позабюджетні несімейні кошти. Лікування тільки в межах України і в медичних закладах по рекомендації лікарів. Лікування за кордоном як виняток і при наявності коштів.

Може бути позбавлений один з подружжя права на одержання витрат на лікування, якщо хвороба виникла не під час шлюбу, у зв'язку з умисним злочином, приховання тяжкої хвороби під час реєстрації шлюбу за аналогією статті 83 СК України.

Наявність коштів для участі у витратах на лікування у відповідача, відповідно до статей 10, 60 ЦПК України повинен доводити ініціатор позову про їх стягнення. Такий же обов'язок лежить на ньому щодо доведення необхідності придбання дорогоцінних ліків і необхідності лікування і затрати на нього, неможливість одержати таке лікування у вітчизняних медичних закладах.

Тільки за таких обставин може бути дієвою стаття 90 СК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!