В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

(СТАТТЯ 98 СК)

1. Якщо у зв'язку з укладенням шлюбу один із подружжя вселяється в житлове приміщення, яке належить другому з подружжя, сторони у шлюбному договорі можуть домовитися про порядок користування ним. Подружжя може домовитися про звільнення житлового приміщення тим з подружжя, хто вселився в нього, в разі розірвання шлюбу, з виплатою грошової компенсації або без неї.

2. Сторони можуть домовитися про проживання у житловому приміщенні, яке належить одному з них чи є їхньою спільною власністю, їхніх родичів.



Комментарий:

У статті 98 СК є два варіанти, які можуть бути застосовані в шлюбному договорі щодо порядку користування житлом.

Розглянемо перший варіант. Житлове приміщення (житловий будинок, квартира), куди поселяється один із подружжя, належить на праві особистої приватної власності одному з подружжя.

При реєстрації шлюбу подружжя, наприклад, дружина поселяється в це житло на праві члена сім'ї — дружини. Відповідно до статті 156 ЖК України члени сім'ї власника житлового будинку, квартири, які проживають разом з ним, користуються помешканням нарівні з власником, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування ним.

«Інша угода» і є шлюбний договір. За цим договором чоловік — власник будинку, квартири визначає право користування дружиною цим житлом як під час шлюбу, так і після його розірвання, згідно з яким вона може проживати в помешканні до розірвання шлюбу. Після розірвання шлюбу вона за договором повинна залишити помешкання — це перша умова. Друга умова — в договорі може бути зазначено строк, протягом якого вона може проживати після розірвання шлюбу, визначені кімнати, якими вона може користуватися, умови плати за проживання. Це в тому випадку, коли сторона добровільно погодилася на такі умови щодо житла, яке належить особисто одному з подружжя.

Не слід забувати, що хоча в Житловому кодексі не передбачене таке правило, як сервітут, який передбачений ЦК, проте відповідно до статті З ЖК, яка допускає аналогію права, можливо його застосувати і при визначенні права на житло власника члена сім'ї за житловим законодавством разом із сімейним правом.

Відповідно до частини 1 статті 405 ЦК України члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Право на сервітут мають і колишні члени сім'ї, у зв'язку з чим в шлюбному договорі можливо визначити на майбутнє сервітут, а також плату за користування помешканням, за комунальні послуги.

У шлюбному договорі не можуть бути визначені обов'язки нового власника помешкання на випадок, якщо чоловік житловий будинок, квартиру подарує, продасть, оскільки шлюбний договір стосується лише подружжя і жодного відношення до третіх осіб не має.

Оскільки правило статті 98 СК розповсюджується і на житло, яке знаходиться у комунальній власності, то це і буде другим варіантом користування цим житлом подружжя.

Відповідно до статті 64 ЖК члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найма жилого приміщення. Наприклад, дружина, яка вселиться до чоловіка — наймача житла також матиме право рівного користування житлом з чоловіком.

У даному випадку йдеться лише про одну умову в шлюбному договорі після розірвання шлюбу — визначення права користування такою квартирою. Наприклад, «після розірвання шлюбу дружина буде користуватися кімнатою № 1 розміром 12,5 м2». Може мати передбачене і виселення за певних умов: негідна поведінка в сім'ї, зловживання алкоголем, порушення подружньої вірності тощо; якщо сторона домовляться про добровільне виселення.

У шлюбному договорі може бути передбачена і грошова компенсація за будь-яке житло (приватне, комунальне) при виселенні, але ця умова може бути включена в договір за домовленості сторін з визначенням розміру компенсації, порядок її виплати, порядок виселення.

Якщо один з подружжя вселиться до власника житла не як подружжя, а як член сім'ї сина (дочки) в зв'язку з реєстрацією шлюбу, то в даному випадку шлюбний договір щодо права користування житлом не укладається, оскільки член сім і власника е право відповідно до статті 156 ЖК лише за згодою власника вселити в займане ним житлове приміщення інших членів сім'ї, в даному випадку — подружжя. Права володіння, розпорядження, наприклад, син не має. Закон передбачає укладання шлюбного договору тільки між подружжям, треті особи — власники житла в ньому часті не беруть. За даній ситуації власник житла може укласти інший договір з подружжям — договір найма житла, в якому передбачити право користування окремими кімнатами, порядок виселення та інше. При укладенні шлюбного договору щодо житла, в якому проживають спільні діти подружжя, слід пам'ятати батькам, нотаріусам, які посвідчують договір, що 02.05.2005 р. прийнято Закон Украйни «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» № 2623-ІУ, який набув чинності з 01.01.2006 р.

Згідно зі статтею 12 цього Закону для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування.

Отже, коли подружжя в шлюбному договорі вирішують питання про відчуження житла, в якому мешкають їх неповнолітні діти, слід одержувати згоду на це органів опіки та піклування. Недодержання цих вимог Закону призведе до визнання правочину - шлюбного договору недійсним або виключення умови про відчуження житла.


Получите за 15 минут консультацию юриста!