В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Після розірвання шлюбу та одержання Свідоцтва про розірвання шлюбу або рішення суду, що набрало законної сили, особа має право на повторний шлюб.



Комментарий:

Повторним для особи є шлюб, який зареєстрований з нею після припинення попереднього шляхом припинення його в зв'язку зі смертю одного з подружжя або оголошення його померлим, внаслідок його розірвання (стаття 104 СК).

У пункті 5 розділу 3 Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні від 1 жовтня 2000 року № 52/5 записано: «Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, судове рішення або висновок відділу реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним)».

Для реєстрації повторного шлюбу після розірвання першого в судовому порядку недостатньо рішення суду (хоча шлюб вважається розірваним), а необхідно надати органу реєстрації актів цивільного стану свідоцтво про розірвання шлюбу, а його можна одержати лише після реєстрації рішення суду про розірвання шлюбу в органі РАЦС.

Повторно шлюб можно зареєструвати після подання заяви наречених про бажання зареєструвати шлюб в день одержання свідоцтва про розірвання шлюбу, про смерть одного з подружжя. Але шлюб буде реєструватися за Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, про що вже йшлося раніше (див. статті 27 — 37 СК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!