В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. За заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування перевіряє цільове витрачання аліментів*

2. У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділення Державного ощадного банку України.



Комментарий:

Як указувалося раніше, аліменти стягуються з батьків на виховання і утримання дитини, або це їжа, одяг і речі, необхідні дитині для навчання, духовного і морального розвитку, здорового способу життя. Вони не призначені для набуття батьками предметів розкоші, для інших членів сім'ї.

До прийняття статті 186 СК батьки безконтрольно витрачали одержані аліменти на дітей, часто-густо діти були голодні, не одягнені тощо. Потреба в контролі була нагальною, щоб припинити зловживання батьками аліментних платежів. Як і в будь-якій справі контролю, завжди замало необхідні важелі для забезпечення виконання вказівок контролюючих органів. Такий важіль контролюючий орган отримав: з подачі контролюючого органу платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини.

Відповідно до Правил опіки та піклування, затверджених наказом Держкому України у справах сім'ї та молоді, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/866/131/88, і в силу наданих ним повноважень органи опіки та піклування і є той орган, на якого покладено обов'язок контролювати використання батьками і тими, хто одержує аліментні платежі.

Орган опіки і піклування здійснює контроль за використанням аліментних платежів за заявою одного з батьків, які сплачують аліменти самої дитині, шляхом виходу на місце проживання дитини, опитувань сусідів, вихователів, педагогів, веденням спостереження за сім'єю, в якій проживає дитина, тощо. За результатом перевірки заяви складається акт, який разом з іншими матеріалами перевірки видається заявнику з роз'ясненням, що він може звернутися до суду.

Заяву про зловживання з боку батьків, а також інших одержувачів аліментів, можуть подати і діти, але права на звернення до суду вони не мають.

Платник аліментів, одержавши матеріали перевірки органами опіки та піклування, має право звернутися до суду з позовом про зменшення аліментів або про припинення стягнення аліментів на ім'я матері чи іншої особи, або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

Правом на звернення до суду заявник може скористатися і без попереднього звернення до органів опіки та піклування, особисто зібравши необхідні докази, які підтверджують нецільове використання аліментних платежів.

Більш дієвим методом принудити батька, матір правильно використовувати аліментні платежі — це перерахунок їх на особистий рахунок дитини у Держбанк.

Зменшення аліментів або припинення їх стягнення грубо порушує права дитини на утримання з боку батьків, без провини дитини. Застосування в житті цієї статті

дуже проблематично і навряд чи вона знайде своє застосування.

Сторонами в цьому спорі будуть позивач — платник аліментів, відповідач — одер-жувач аліментів, третя особа — органи опіки та піклування.

Позовна заява розглядається у позовному провадженні на загальних підставах,

передбачених Цивільно-процесуальним кодексом.

Проблеми можуть виникнути після постановлений рішення і набрання ним чинності про задоволення позову про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділення Державного ощадного банку.

Рішення суду є обов'язковим для особи, яка здійснює його виконання. Якщо платник аліментів працює і аліменти відраховуються бухгалтером із його заробітної плати, то, одержавши виконавчий Лист, бухгалтер повинен частину аліментів надсилати одержувачу аліментів, а частину перераховувати у банк. Виникає запитання: яку частину перераховувати одержувачу аліментів, а яку — у відділення банку? Хто відкриє особистий^ рахунок дитини?

Якщо платник аліментів не працює або є підприємцем, то знову ж постає запитання: хто буде виконувати і контролювати рішення суду?

Для того, щоб дати відповідь на частину цих питань, потрібно, щоб суд у резолютивній частині зазначив, яку частку перераховувати одержувачу аліментів, а яку — у відділення банку. Наприклад, якщо за рішенням суду про стягнення аліментів було стягнуто на одну дитину 1/4 частину заробітку (доходу) платника аліментів, то при постановленні рішення про перерахунок аліментів у банк необхідно вказати: «Перерахувати 1/8 частину аліментних платежів одержувачу аліментів, 1/8 частину у відділення банку на особистий рахунок № 249, відділення Держбанку № 290/5, розташованого за адресою, на ім'я дитини».

Особистий рахунок, куди необхідно внести частину аліментних платежів разом з позовною заявою, повинен надати позивач.

На підставі цього рішення виписується виконавчий лист, який видається позивачу.

У тому випадку, якщо платник не працює або займається, наприклад, підприєм-ницькою діяльністю, контроль і стягнення аліментів відповідно до статей 7, 74 Закону України «При виконавче провадження» здійснює державний виконавець. Він і зобов'язаний буде перераховувати аліменти.


Получите за 15 минут консультацию юриста!