В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини.

2. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців*

3. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.



Комментарий:

Приймаючи в свою сім'ю дитину як рідного сина, дочку, усиновлювачі прагнуть, щоб ніхто і в першу чергу сам усиновлюваний не знав, що усиновлювачі не є його рідними батьками. У зв'язку з цим закон і, зокрема, ст, 230 СК передбачає низку заходів, які забезпечують таємницю усиновлення. На це направлені і низка статей сімейного законодавства, які передбачають можливість запису усиновлювачів матір'ю, батьком у свідоцтві про народження, зміну прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена. Між тим, таких змін не завжди достатньо, щоб з документа неможливо було б зробити висновок, що усиновлений справді не є рідним сином, дочкою усиновлювача. Усиновлений може народитися в місці, де усиновлювачі ніколи не проживали, між його віком і віком когось із дітей усиновлювача може виявитися така різниця, яка неможлива між двома дітьми одних і тих самих батьків, імітація вагітності не збігається з датою народження дитини тощо.

У зв'язку з цим ст. 230 СК передбачає можливість змінити місце народження ди-тини і дату її народження. Але дата народження може бути змінена не більш як на б місяців, тобто усиновлений може бути записаний у межах 6 місяців раніше або, навпаки, пізніше його фактичного народження.

Зміна дати і місця народження усиновленого припускається як виняток на виїц.

док, коли без такої зміни неможливо забезпечити таємницю усиновлення і коли

в інтересах дитини.

Питання про необхідність зробити такі зміни вирішується судом одночасно з розглядом заяви про усиновлення, і про такі зміни необхідно указати в резолютивну частині рішення суду.

Закон забезпечує можливість одержання таких документів про народження усиновленої дитини, з яких неможливо було 6 зробити висновок, що дитина не усиновлена (п. 2.12 Положення № 86/5).

Відповідно до цього Положення, при внесення змін до Книги реєстрації народжень і видачі нового свідоцтва про народження усиновленого первісний актовий запис анулюється. Таким чином, таємниця усиновлення зберігається.


Получите за 15 минут консультацию юриста!